RUSI U SRBIJI NAPRAVILI POMAMU ZA POSEBNIM UŽIVANJEM! Stvorili naselje, imaju stroga pravila, a ovo se tamo ne sme nikako raditi!
ilustracija, Foto: Shutterstock

totalno oduševljeni

RUSI U SRBIJI NAPRAVILI POMAMU ZA POSEBNIM UŽIVANJEM! Stvorili naselje, imaju stroga pravila, a ovo se tamo ne sme nikako raditi!

Srbija -

Porodica iz Sankt Peterburga doselila se u pirotski kraj gde je pokrenula takozvani glamping turizam, koji podrazumeva boravak u odlično opremljenim šatorima u potpunoj divljini Vlaške planine, uz poštovanje principa nultog karbonskog otiska.

To znači da turisti koji borave ovde, mogu da uživaju u divljini i prizorima koji ostavljaju bez daha, a da pritom apsolutno nikako ne utiču na životnu sredinu.

Ceo kompleks od nekoliko šatora izgrađen je od drveta, bez centimetra betona, strujom se snabdevaju uz pomoć solarnih panela, koriste se isključivo potpuno biorazgradivi deterdženti, tako da su ispoštovani svi principi nultog karbonskog otiska.

glampinge je sve popularniji
glampinge je sve popularnijifoto: Shutterstock

Idejni tvorac ovog projekta, Aleksej Esterev kaže da su dugo sa porodicom, suprugom Mašom i dvoje male dece, razmišljali gde ce se u Srbiji baviti ovim vidom turizma, ali kada je video Staru planinu i Vlašku planinu, više dileme nije imao.

- Obišli smo sve nacionalne parkove u Srbiji i Stara planina i okolne planine su mi bile najpogodnije. Nalazimo se na Vlaškoj planini okruženi neverovatnom prirodom. Tražili smo mesto u Srbiji gde je mnogo lepa priroda, a gde ima prostora za turistički razvoj - kaže Aleksej i dodaje da mu je osnovni cilj da njegov boravak na planini i boravak turista, ima nulti karbonski otisak:

- Strujom se snabdevamo pomoću solarnih panela, koristimo samo potpuno biorazgradive deterdžente, šampone i hemiju, i takođe, uopšte nismo koristili beton prilikom radova, nema ni jednog centimetra betona, nema velikih konstrukcija, sve što se radi je od drveta i rizle. To je za nas bitno jer kad se ovaj projekat završi nekada, sve će biti isto kao i pre projekta - kaže Aleksej.

uživanje da se ničim ne naruši priroda
uživanje da se ničim ne naruši prirodafoto: Shutterstock

Dodaje da je time zadovoljen i princip koji je sve aktuelniji u svetu, a to je da odmor posetilaca koji borave ovde, nema apsolutno nikakvog uticaja na prirodnu okolinu.

Aleksejeva supruga Maša Rastalovska kaže da je posebnu pažnju vodila o izboru predmeta koji će se nalaziti u šatorima.

- Imamo predmete koje smo doneli iz Uzbekistana pa sve do Maroka. Trenutno imamo turiste iz Rusije koji su oduševljeni i kažu da imaju osećaj kao da se nalaze na ostrvu, okruženi impozantnim stenama i netaknutom prirodom - kaže Maša.

Kristina Spiridonova, Ruskinja koja se preselila i živi u Novom Sadu, kaže da je prvi put u ovom delu Srbije a došla je nakon što je videla neverovatne predele Vlaških planina.

Može se ovako odmarati i leti i zimi u divljini
Može se ovako odmarati i leti i zimi u divljinifoto: Shutterstock

- Prvi put smo ovde i ceo ovaj kraj je prevazišao naša očekivanja i ono što smo videli na Instagramu. Došli smo nakon što su nas oduševile fotografije ovog predela, ali kada smo došli, ostali smo bez teksta. Lepota ovog kraja je vanvremenska, a boravak ovde je nezaboravno iskustvo. Okruženi ste netaknutom prirodom i divljinom, a opet ovde imate sve uslove, čak i internet - kaže Kristina za Telegraf Biznis.

Kurir/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track