INTEGRACIJA ĆE POČETI KADA BEOGRAD I PRIŠTINA PRONAĐU REŠENJE: Grošelj: Situacija na severu KiM se mora uskoro pojasniti!
Foto: Foto: twitter/@KGroselj

Poslanik Evropskog parlamenta

INTEGRACIJA ĆE POČETI KADA BEOGRAD I PRIŠTINA PRONAĐU REŠENJE: Grošelj: Situacija na severu KiM se mora uskoro pojasniti!

Politika -

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe "Obnovimo Evropu" u EP Klemen Grošelj, izjavio je da je "nejasno šta se dogodilo prošlog vikenda na Kosovu, ali da je to nešto što ne treba ni Srbiji ni Kosovu".

- U svakom slučaju, ako se u sledećih nekoliko dana ne pojasni šta se dogodilo to bi moglo da ima negativan uticaj na sam proces (pregovora) i na obe zemlje u očima međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije - rekao je Grošelj.

Upitan da li najnovija kriza na Kosovu možda ide naruku nekom od stranih faktora, uključujući Rusiju, Grošelj je rekao da je "pitanje da li je to isprovocirano sa njihove strane", ali da je moguće da "spoljne snage, možda ne ruske, već neke druge, pokušaju da to iskoriste u svojoj propagadnoj i drugoj agendi".

- Događaji na Kosovu došli su u trenutku koji je dosta interesantan - ako pratite zbivanja u EU, mogli ste da vidite da je sada ponovo počela rasprava o proširenju - rekao je poslanik EP.

- Mislim da kada bi se rešilo pitanje Kosova, kada bi se pronašlo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju, onda bi se i mnoga pitanja mogla rešiti dosta jednostavnije i to bi dugoročno stabilizovalo Zapadni Balkan. Onda bi mogla krenuti i prava integracija Zapadnog Balkana u Uniju - smatra Grošelj.

On tvrdi da će premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti na kraju pristati na formiranje Zajednice srpskih opština.

- To će jednog dana biti fakt. Nemam nikakvih nedoumica - rekao je Grošelj.

Grošelj smatra da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije 2030. godine, što je datum koji se pominje kao novi mogući tajming za proširenje.

- To treba shvatiti kao datum kada će EU biti spremna za novo proširenje. Rat u Ukrajini je duboko promenio stvari, i sada zemlje moraju da biraju. Nadam se da će Srbija izabrati put ka EU, Srbija je uvek bila deo velikih evropskih naroda, i ne vidim razlog zašto to ne bi bila ponovo u porodici evropskih naroda. Mislim da Srbija može mnogo toga dobrog da donese EU, kao i Unija Srbiji, ali put je takav kakav jeste. Neke reforme su malo teže za društvo, a neke za političke elite - zaključio je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track