ZA NEPROPISNO PARKIRANJE 600 KAZNI MESEČNO: Kakvi su efekti "oka sokolovog" u Loznici
Foto: Foto: T. Ilić

ZA NEPROPISNO PARKIRANJE 600 KAZNI MESEČNO: Kakvi su efekti "oka sokolovog" u Loznici

Srbija -

Od jula prošle godine u Loznici je ‘‘poletelo’‘ ‘‘oko sokolovo’‘, odnosno ‘‘sken kar sistem’‘ uređaj za snimanje uparkiranih vozila. Kako je najavljujući početak rada sistema koji je ugrađen i u lokalnu Strategiju i Studiju bezbednosti saobraćaja, rečeno iz lokalne samouprave cilj jeste povećanje efikasnosti kontrole i sankcionisanje prekršaja u parkiranju.

Oko sokolovo Loznica
foto: Foto: T. Ilić

Posle nešto više od godinu dana njegove primene nadležni kažu da je ‘‘opravdao postojanje’‘, ali se mnogi vozači sa time ne slažu u potpunosti. Nadležni tvrde da je broj nepropisno parkiranih vozila u određenim delovima grada koji su bili kritični smanjen, dok oni koji po gradu voze automobile kažu da i dalje nema dovoljno parking mesta, a pešaci da još uvek ima ulica gde po trotoaru ‘‘vise’‘ kola, a oni moraju da silaze na kolovoz kako bi prošli gde žele. Prema podacima gradske uprave ukupno je napisano 1.800 kazni u poslednja tri meseca, a većina kažnjenih je izbegla odlazak u sud jer je platila u propisanom roku pa je ona bila prepolovljena. Tvrde i da nema povlašćenih, da se reaguje gde god se uoči nepropisno parkiranje, ali i da se takva vozila ne uklanjaju sa tih mesta jer grad nema ‘‘pauka’‘. Već dugo se pominje mogućnost nabavke, ili povremeno iznajmljivanja takvog vozila od drugih gradova, ali još nije ništa konkretno učinjeno.

Oko sokolovo Loznica
foto: Foto: T. Ilić

Loznica trenutno, kažu nadležni, ima malo više od 1.600 parking mesta u sistemu kontrole i naplate “Parking-servisa”, a sa onim parkiralištima gde se još uvek ne naplaćuje ta usluga u gradu ih je oko dve hiljade. Razmaraju se i lokacije za gradsku garažu koja je odavno neophodna, ali se traži najbolje rešenje. U gradu je od kako radi ‘‘oko sokolovo’‘ planom snimanja pokriveno oko 60 ulica i postavljene 42 informativne table da građani znaju gde počinje i gde se završava snimanje.

‘’Oko’’ snima radnim danima i subotom, od 7 do 22 časa, a kazne su od 8.000 do 10.000 dinara, zavisno od vrste prekršaja. Ovaj sistem nabavljen je preko “Parking-servisa” i koštao je 792.000 dinara, a novac od naplaćenih kazni namenjen je za unapređenje bezbednosti saobraćaja u gradu prema planu lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track