ZLATNI PRSTEN DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA GOJKU ĐOGU: Dodeljena godišnja nagrada Književnog kluba "Bagdala" iz Kruševca
Foto: Ž.M.

ZLATNI PRSTEN DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA GOJKU ĐOGU: Dodeljena godišnja nagrada Književnog kluba "Bagdala" iz Kruševca

Srbija -

Klasik savremene srpske poezije Gojko Đogo postao je 34. dobitnik godišnje nagrade Književnog kluba “Bagdala” iz Kruševca – Zlatnog prstena Despota Stefana Lazarevića, saopštila je uprava ovog udruženja.

Stručni žiri za dodelu ovog priznanja u obrazloženju svoje odluke istakao je da je Gojko Đogo pesnik kome se „Bagdala“ odužuje ne samo po značaju koji ima u savremenoj srpskoj književnosti, već i po prisustvu u našem gradu i književnoj „Bagdali“.

Gojko Đogo
foto: Ž.M.

- Prepoznajući u njemu onu ličnost koja punih šest decenija plodi naše duhovne prostore kao pesnik, eseista i kritičar, i besednik takođe, nacionalni radnik književni klub „Bagdala“ ga nagrađuje prstenom Despota Stefana Lazarevića. Ovaj klasik savremene srpske poezije piše poeziju, eseje, književnoteorijske i kritičke tekstove, a pesme i eseji prevođeni su mu na petnaestak jezika, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada. Zbog knjige „Vunena vremena“ 1981. godine Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dve godine zatvora, izjavio Ljubiša Bata Đidić, predsednik žirija i glavni i odgovorni urednik časopisa “Bagdala”.

Prema njegovim rečima, poezija Gojka Đoga na najbolji način sadrži istorijske i nacionalne rezonance u aktiviranju onog neukrotivog pera naših egzistencijalnih i metaforičkih stanja čoveka koji je spoznao svet sa lica i naličja i preneo ga, kako to kažu književni kritičari, u to najuspravnije pero savremene srpske poezije.

Slavodobitniku nagrada će biti uručena polovinom novembra, a podršku je najavilo i Ministarstvo kulture.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja