KRALJEVO: Besplatni preventivni pregledi i u kraljevačkom Domu zdravlja (FOTO)
Foto: Dom zdravlja Kraljevo

KRALJEVO: Besplatni preventivni pregledi i u kraljevačkom Domu zdravlja (FOTO)

Srbija -

KRALJEVO - U nedelju, 15. oktobra, od 8 do 16 časova, u Domu zdravlja u Kraljevu, urađeni su preventivni pregledi namenjeni građanima Kraljeva i okoline.

Za žene starije od 40 godina organizovan je ultrazvučni pregled dojke, a za muškarce starije od 49 godina PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

- Pregledano je ukupno 310 naših sugrađana. Urađena su 104 ultrazvučna pregleda dojke, a još 104 sugrađanke koje nisu mogle da obave pregled toga dana biće pregledane u narednih sedam dana. Od 104 pregledana žene njih 8 je imalo nalaz sa sumnjom na bolest i one su upućene na dalju dijagnostiku (mamografija), kažu u kraljevačkom Domu zdravlja.

Dom zdravlja Kraljevo
foto: Dom zdravlja Kraljevo

Prema nalazima medicinskih stručnjaka, urađena su i 102 PSA laboratorijska testa na karcinom prostate za građane Kraljeva i još 31 analiza za žitelje Vrnjačke Banje, a među njima bilo je 19 pozitivnih nalaza. Interesovanje za ovu vrstu pregleda u Kraljevu bilo je veliko, a s obzirom na to, kao i na činjenicu da su karcinom dojke i karcinom prostate među najučestalijim karcinomima u našoj zemlji, još jednom se pokazalo da su preventivni pregledi i rana dijagn ostika bolesti najvažniji u lečenju i izlečenju pacijenata.

Kurir.rs/J. S./FOTO: Dom zdravlja Kraljevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track