ŠMITOVO OBEZBEĐENJE NELEGALNO UNELO DUGE CEVI NA TERITORIJU BIH?! Ministar Nenad Nešić predao bezbednosne informacije
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

očekuje istragu

ŠMITOVO OBEZBEĐENJE NELEGALNO UNELO DUGE CEVI NA TERITORIJU BIH?! Ministar Nenad Nešić predao bezbednosne informacije

Politika -

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju, koje su mu o boravku visokog predstavnika Kristijana Šmita u Bosni i Hercegovini dostavile bezbednosne agencije u BiH, navodeći da očekuje da državno tužilaštvo otvori istragu o Šmitovom statusu u BiH.

Nenad Nešić
foto: Youtube/FTV

- Predao sam sve informacije Tužilaštvu BiH koje su mi dostavile bezbednosne agencije o Šmitovoj naoružanoj pratnji i nezakonitostima koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH - rekao je Nešić novinarima pošto je lično predao dokumentaciju Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Naveo je da očekuje da se "neke stvari isteraju na čistac, da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravilima i postupa sa dokazima, ili je fontana želja koja ispunjava Šmitove želje".

Nešić je ponovio stav zvaničnika iz Republike Srpske da je Šmit nelegalno imenovan za visokog predstavnika u BiH i da je njegovo obezbeđenje u BiH nelegalno unelo naoružanje (duge cevi).

- Prema svim dokazima koje smo prikupili, a nastavićemo da radimo u tom pravcu, nije legitiman visoki predstavnik u BiH. Očekujem Tužilaštvo da formira predmet protiv njega - naveo je on.

Govoreći zašto je baš danas predao informacije Tužilaštvu BiH o Šmitu, on je rekao da je "čuo da Tužilaštvo nije zaprimilo informacije o boravku Šmita u BiH, što ga je iznenadilo, jer je očekivao da će Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti formirati predmet pod nazivom 'Kristijan Šmit'".

Nešić je najavio da će danas u 13 časova biti u Sudu BiH da pruži podršku predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji bi tada trebalo da se izjasni o krivici po osnovu optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Banjalučki mediji navode da će se pred Sudom BiH okupiti više stotina Dodikovih pristalica, da bi ga podržali na početku sudskog procesa protiv njega.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track