DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV
Foto: Gajus / Alamy / Alamy / Profimedia

KURIR TV

DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV

Društvo -

Testament proizvodi pravno dejstvo ukoliko je punovažan. To znači da ga je sačinilo lice sposobno za rasuđivanje, starije od 15 godina života, slobodno izražavajući svoju volju u nekom od oblika koji su propisani zakonom, pri čemu sama sadržina testamenta nije protivna prinudnim propisima, javnom poretku i dobrim običajima. U suprotnom, testament je nevažeći. Razloge za nevažnost testamenta Zakon o nasleđivanju deli u dve kategorije - razloge za ništavost i razloge za rušljivost.

Advokat Nemanja Milošević gostovao je u emisiji Puls Srbijie gde je govorio o važnosti testamenta.

- Testament je važan za nas jer smo mi sa tim deo jedne velike svetske i pravničke civilizacije. To je jedan od osnovnih pravnih instituta svakog sistema, kako evropskog, tako i našeg. U našem zakonu je donja granica za pisanje testamenta 15 godina i važno je da volja onoga ko piše testament nora biti stvarna, ozbiljna i slobodna. Važno je takođe reći da testament u svakom trenutku može da se povuče i da svako lice testament daje lično i ne može ga dati preko punomoćnika. I naravno stupa na snagu nakon smrti ostavioca - rekao je Milošević.

Nemanja Milošević
foto: Kurir televizija

Advokat se potom dotakao i propusta po kojima testament može da bude rušljiv.

- Testament ne mora isključivo da bude pisan. Većina testamenata su pisani testamenti i najčešći propusti su u njegovoj formi. Dakle, mi imamo više oblik,a testamenta: pisani testament, sudski, javno-beležnički, konzularni, međunarodni, vojni i testament na brodu. Moramo da vodimo računa o tome da su lica koja daju testament u određenim životnim situacijama. Ne samo da imaju vremena da napišu, nekad se desi da nemaju vremena i da su takva okolnosti i tu se javljaju najčešći propusti. Jer u određenim situacijama nema dovoljno svedoka, forme, mogućnosti da se to zabeleži ili da se položi u neki depozit. Što posle čini da taj testament bude rušljiv - rekao je Milošević.

01:37

DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV

U zavisnosti od konkretnog razloga, razlikuju se lica koja mogu osporavati testament, rokovi u kojima to mogu učiniti, način na koji treba postaviti tužbeni zahtev, kao i kakvo će biti dejstvo sudske odluke, pa je od izuzetnog značaja utvrđivanje tačnih razloga za pobijanje testamenta u svakom konkretnom slučaju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track