ARHEOLOŠKA SENZACIJA NA SEVERU SRBIJE: Mesto koje se zove Magareći mlin najznačajniji lokalitet posle Đerdapa! Evo šta su našli
Foto: Gradski muzej Sombor

izuzetno otkriće

ARHEOLOŠKA SENZACIJA NA SEVERU SRBIJE: Mesto koje se zove Magareći mlin najznačajniji lokalitet posle Đerdapa! Evo šta su našli

Srbija -

Na arheološkom lokalitetu “Magareći mlin,” udaljenom 4,5 kilometara od Apatina, pronađeni su ljudski ostaci koji potiču iz vremena mezolita, odnosno od pre čak 8.000 godina i time ovaj lokalitet predstavlja izuzetan spomenik arheološkog kulturnog dobra i svrstava se u jedan od najznačajnijih u Srbiji pored Đerdapske klisure.

Osim ljudskih ostataka pronađeni su i ostaci iz srednjeg veka, antičkog perioda, kasnog i srednjeg bronzanog doba i ranog neolita.

Magareći mlin, Apatin
foto: Gradski muzej Sombor

- Ovo je jedan od potencijalno najznačajnijih lokaliteta posle Đerdapske klisure i najznačajniji projekat Gradskog muzeja Sombor, kao regionalnog muzeja pod nazivom „Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: arheološko istraživanje lokaliteta Magareći mlin“, kaže David Firanj, direktor Gradskog muzeja Sombor.

„Magareći mlin“ je istraživan u tri kampanje tokom 80-ih godina, kada je otkriven potencijal tog lokaliteta koji obuhvata naselja iz različitih perioda ljudske prošlosti, kako iz praistorijskih, tako i istorijskih perioda.

- Prošle godine smo sproveli geomagnetna istraživanja (snimanja) i bušenja u pokušaju da definišemo granice. Lokalitet je mnogo veći nego smo mislili, tako da je pred nama, nadamo se, višegodišnji projekat i ove godine smo dobili sredstva Ministarstva kulture i podršku od opštine Apatin da sprovedemo prva arheološka iskopavanja nakon skoro 40 godina od prethodnih. Ove godine smo bili u prilici da istražujemo različite strukture i objekte, konkretno iz bronzanog doba, zapravo je reč o jednom bunaru koji je nakon korišćenja zapunjen i korišćen kao otpadna jama, a sa druge strane imamo objekat iz perioda ranog neolita, tako da imamo različite periode na maloj površini što govori o kontinuitetu života na ovom lokalitetu i o njegovom značaju za ljude tokom više hiljada godina.

Magareći mlin, Apatin
foto: Gradski muzej Sombor

Za ove dve godine nam je ovaj lokalitet pružio mnogo toga i nadam se da ćemo se vraćati i nastaviti istraživanje, navodi dr Kristina Penezić iz Instituta Biosens, Univerziteta u Novom Sadu.

Lokalitet „Magareći mlin“ je površine od preko 10 hektara ali se i dalje se širi. Ime je dobio 80-ih godina, od arheologa Vladimira Lekovića, koji ga je tada prvi istraživao, a na osnovu priče o žitnim mlinovima koje su, u periodu 18 i 19. veka, okretali magarci.

- Istraživanjem je utvrđeno da je neolitsko naselje na „Magarećem mlinu“ bilo u upotrebi između 6200. i 5700. g. p.n.e. što ga čini jednim od najranijih na teritoriji Vojvodine. Pored novih značajnih podataka o trajanju neolitskog naselja na Magarećem mlinu, ekonomiji i ishrani, dobijeni su i prvi dokazi o ljudskom prisustvu tokom mezolita. Ljudska temena kost datovana u raspon 7595–7538 godina p.n.e., što je čini prvim i za sada jedinim antropološkim nalazom iz perioda mezolita van Đerdapa na celoj teritoriji Srbije, navodi arheolog Anđelka Putica iz Gradskog muzeja Sombor.

Magareći mlin, Apatin
foto: Gradski muzej Sombor

Arheološka iskopavanja su dovela do otkrića različitih struktura i objekata iz bronzanog doba, kao i ranog neolita, što govori o kontinuitetu života na ovom mestu tokom više hiljada godina, što “Magareći mlin” čini jednim od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji.

Kurir.rs/J.M./Foto: Gradski muzej Sombor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track