KOPAO JE JEDNOM RUKOM, JER DRUGU NIJE IMAO - VANDALI SVE PORUŠILI! Potresne reči Marije sa Kablara - "Kao da su mi UBILI OCA"
Foto: RINA

KOPAO JE JEDNOM RUKOM, JER DRUGU NIJE IMAO - VANDALI SVE PORUŠILI! Potresne reči Marije sa Kablara - "Kao da su mi UBILI OCA"

Srbija -

Nakon što je porušena spomen-česma na Kablaru koju je gradio putar Dragoš Nikolić Tane i to jednom rukom, pošto drugu nije imao, oglasili su se revoltirani meštani, ali i njegova kćerka Marija koju je ovaj vandalski čin, duboko pogodio.

- Nikad neću razumeti ljude koji sebi dozvole da poruše nečiju poslednju želju i nešto što je gradilo celo selo na mobu. Moj otac ostavio je tu dane i noći kopajući krampom kilometarski kanal da bi putnici prolaznici i meštani mogli da zahvate čašu hladne vode - kaže za RINU Marija Krstović.

Ona dodaje da još uvek živo pamti kako je njen pokojni otac mesecima ranom zorom na jednoj ruci nosio tešku radnu torbu odlazeći na planinu da kopa i traži vodu i to u tri navrata, jer je sa pojedinih izvora voda presušila. Tek pred smrt 2019. godine uspeo je da dovede vodu koja je nerpekidno dolazila, a preliv su koristili svi meštani.

- Svedoci su mi da ne lažem, deda Veso, koji je sa volovima skidao prvi sloj zemlje od kanala kojim je trebalo da prođe cev. Tu je bio i Kosta Starčević, koji je bez pare i dinara pomagao mom ocu, ali i brojni meštani sa kojima je moj otac bio blizak i veliki prijatelj. Vandali, kvaziekolozi ili rušitelji, za mene su ovde isti. Nikada neću razumeti one koji ruše sagrađeno i brane da se gradi novo”, priča Marija, skoro nečujno, gušeći se od suza i emocija koje je obuzimaju, sećajući se truda svog oca.

Kablar česma, Kablar
foto: RINA

Dragoš Nikolić Tane je legenda kablarskog kraja. Iako je sa osam godina ostao bez ruke, nije klonuo. Zaposlio se kao putar, gde je radio do penzije. Dobio je dve kćerke koje je kao samohrani otac odgajao sam.

- Moj otac je za mene bio i Ovčar i Kablar, planina od čoveka i ljudina o kojem će posvedočiti svi meštani ovog kraja. Imao je mene i sestru. Ostala sam samo ja, jer sam setru izgubila u njenoj 21. godini. Teško mi sve ovo pada, kao da su mi srušili detinjstvo, ubili oca, a sve nas Kablarce ponizili kao da smo niko i ništa. Ko god da je to uradio treba da ga bude sramota, sa tim se niko ovajdio nije, povredio je dušu jednog plemenitog, časnog čoveka i sve nas koji smo odrastali i mučili se u tim vrletima, zaključuje Marija.

Inače, česma je osveštana početkom 2019. godine uz prisustvo skoro svih meštana tog dela Kablara. Danas je delove razbijene česme i korita Marija sa svojim suprugom prenela u njenu porodičnu kuću na padinama planine u strahu da je ne bi dokusurili.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track