ODRŽIV RAZVOJ GRADA: Novi Sad ima rešenje kako da postane bolje mesto za život
Foto: Shutterstock

ODRŽIV RAZVOJ GRADA: Novi Sad ima rešenje kako da postane bolje mesto za život

Srbija -

Trenutno, više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima. Urbanizacija gradova ima svoje prednosti ali zbog povećane potrebe za resursima, zagađenje može da izazove negativne efekte po ljude i životnu sredinu.

Rezultat urbanizacije ogleda se najviše u povećanju zagađenja vazduha, voda i stvaranje nesanitarnih deponija, čineći gradove podložnijim negativnim uticajima klimatskih promena i prirodnih katastrofa.

Novi Sad je grad koji pažljivo promišlja i planira svoj razvoj, nastoji da identifikuje najvažnije izazove i pronađe rešenja koja bi obezbedila održiv razvoj i učinila ga boljim mestom za život.

Razvoj Novog Sada ide u pravcu smanjenja upotreba resursa, emisije gasova sa efektom staklene bašte, otpada i zagađenja. Razvojem svoje ekonomije kao i modernizacijom infrastrukture osigurava kvalitetniji život građanima u svim oblastima.

Da bi grad sproveo održivost potrebno je da ima jasan plan i strategiju. Veoma značajna karika u postizanju uspeha i napretka je briga za održivi razvoj, koji predstavlja integralni ekonomski, tehnološki, socijalni i kulturni razvoj, usklađen sa potrebama zaštite i unapređenja životne sredine.

Upravo, zaštita životne sredine stavljena je među prioritete, kako bi Novi Sad sa ponosom ostavili novim generacijama.

Deo rešenja ovog zadatka je u "pametnom" urbanom planiranju kojim treba da se unapredi kvalitet javnih prostora. To uključuje na prvom mestu više zelenila uz adekvatno održavanje postojećeg.

Takođe, saobraćaj se unapređuje promovisanjem i uključivanjem ekološki prihvatljivih vozila, podržavanjem i širenjem pešačkog i biciklističkog saobraćaja, izgradnjom parking garaža za javno korišćenje.

Grad se opredelio za zelenu tranziciju u snabdevanju i potrošnji energije primenom pristupačnijih i zdravijih načina proizvodnje i korišćenja energije kroz povećanje energetske efikasnosti i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Velika pažnja usmerena je ka snabdevanju čistom vodom, tako da je jedan od prioriteta razviti kvalitetnu infrastrukturu, vodovodne i kanalizacione mreže. Takođe, dobro upravljanje svim vrstama otpada, je potencijal za pametan i održiv razvoj kroz cirkularnu ekonomiju, što podrazumeva smanjenje količine generisanog otpada, ponovnu upotrebu i reciklažu otpada.

Ovo su samo neki od koraka koje Grad preduzima vođen vizijom boljeg sutra. Ovim Novi Sad staje u red evropskih gradova koji kontinuirano idu napred koristeći sve dostupne resurse sa ciljem unapređenja uslova života svoji građana.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track