VELIKA OPERACIJA SPASAVANJA U TOKU! Krave sa Krčedinske ade evakuišu skelom, problem su divlji konji
Foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

Spasavanje će potrajati i narednih dana

VELIKA OPERACIJA SPASAVANJA U TOKU! Krave sa Krčedinske ade evakuišu skelom, problem su divlji konji

Srbija -

Dunavski rukavac je nezgodan, životinje su gladne i preplašene, a napolju je pet stepeni u minusu, što komplikuje i utovar i plovidbu

U toku je evakuacija oko 130 grla krava i konja koje je nabujali Dunav zarobio na Krčedinskoj adi. Stočarima je pomoglo Javno preduzeće "Vojvodina šume", koje je obezbedilo brod i skelu. I u narednim danima, uz nadležne službe, oni će kažu, koordinirati tom izuzetno zahtevnom akcijom spasavanja.

Od jutra, stočarima su u pomoć stigli prijatelji, pripadnici vojske, veterinarske službe. Spremni su dočekali brod sa skelom, koja je juče oko pola jedan stigla na Krčedinsku adu. Nosivosti 28 tona, uspela je da prihvati tridesetak grla, a zatim ih preveze na sigurno.

"Nisu laki uslovi na terenu, mraz je, sneg je, veliki je vodostaj, visok je vodostaj, dakle, tu će biti dosta složeno da to uradimo, ali tu smo da pomognemo koliko možemo. Računamo dan, dva, tri ili koliko god bude trebalo vremena da se stoka preveze ne bezbedno“, kaže Marko Marinković iz JP "Vojvodina šume."

1 / 10 Foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

Pomoć je ponudila i vojska, ali njihova plovila, kaže, nisu bila sigurna za utovar grla, zbog čega se od te ideje odustalo.

Ipak, sve nadležne službe, sinhronizovano su pomogle akciju. Stočar Milenko je vlasnik zarobljenih krda, koji je, uz ostale, pripremao teren za što jednostavniju evakuaciju životinja. Milenko Plavšić, vlasnik zarobljenih krda kaže da je situacija teška.

Dunavski rukavac je nezgodan, životinje su gladne i preplašene, a napolju je pet stepeni u minusu, što komplikuje i utovar i plovidbu.

U poslednjoj turi skelom, najverovatnije u toku današnjeg dana, biće evakuisani i konji. Prema proceni stručnjaka, ovo će biti najveći zadatak spasilačke misije.

"Konji su divlje životinje i gro njih je ovde rođeno. Navikli su na ljude, kao posledica ishrane, ali nisam siguran kako će to uspeti da se uradi, to će vlasnici tih životinja morati da vide - da li da ih zatvore prvo u neki obor, pa tek onda da pokušaju da ih uteraju u skelu, biće veliki problem“, rekao je Stevan Živojinov, republički veterinarski inspektor.

Kvar na brodu usporio je stočare, pa su tokom poslednje ture skelu vukla dva motorna čamca. Spasavanje će potrajati i narednih dana, najvažnije je, kažu stočari, da je pomoć stigla, jer je pitanje koliko bi još životinje mogle da izdrže gladne na ovakvim temperaturama.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:08

Gorska služba spasavanja u akciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track