VERA SE ČUDI KAKO JE OVO OPSTALO, A NAPOLJU STEŽE MINUS: Neverovatni prizori u dvorištima širom Srbije (FOTO)
Foto: RINA

VERA SE ČUDI KAKO JE OVO OPSTALO, A NAPOLJU STEŽE MINUS: Neverovatni prizori u dvorištima širom Srbije (FOTO)

Srbija -

Ovo nije prvi put da u Šumadiji oko Božića procvetaju visibabe! Početkom sedmice zabelele su se u bašti porodice Lazarević u Topoli, baš u vreme kada su stigle i prve pahulje.

- Prošle zime su cvetale nešto ranije, pre Nove godine, a ove kasne nekoliko dana. Stigao nam je i sneg koji ih je prekrio, ali to njima kao da ne smeta. Ostao je i još po neki cvet hrizanteme pa se ovih dana čudimo kako opstaju kad napolju steže minus - kaže Vera Lazarević.

Manje je poznato da, iako ih svi smatraju vesnicima proleća, neke vrste cvetaju baš tokom zime. U farmaciji se iz njihovih lukovica izdvaja jedinjenje galantamin koji je važan sastojak lekova protiv Alchajmerove bolesti.

Da nisu samo Veru iznenadile, svedoče i fotografije iz različitih krajeva, koje ljudi objavljuju na društvenoj mreži Fejsbuk.

Da li znate legende o visibabi

O visibabi u narodu postoje dve legende. Prema jednoj, visibaba je nastala još u vreme Adama i Eve. Kada su proterani iz raja, prvi put su se susreli sa zimom i snegom. Eva se rasplakala, misleći da nikada više neće osetiti lepotu i toplinu proleća. Nad Evom se sažalio jedan anđeo i sićušne pahulje pretvorio je u nežne, bele cvetiće, dajući Adamu i Evi nadu da će posle zima doći proleće.

Druga legenda odnosi se i na poreklo njenog imena. Naime, usamljena starica živela je u kolibi na kraju sela, a cveće joj je bila jedina radost i jedini prijatelj. Brinula je o njemu, ali samoća i teret godina, povili su njena pleća. Jednog hladnog decembarskog jutra, izašla je pred svoju kolibu, a njenog cveća više nije bilo. Prekrio ga je sneg. Na mestima u snegu gde su pale njene suze, iznenada su se pojavili nežni, beli cvetići, pognuti poput nje.

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

00:07

Prve visibabe u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track