SVETOSAVSKA NEDELJA: Izložba o Vilhelmini Karadžić u kraljevačkoj biblioteci
Foto: Printscreen YouTube

SVETOSAVSKA NEDELJA: Izložba o Vilhelmini Karadžić u kraljevačkoj biblioteci

Srbija -

U okviru Svetosavske nedelje, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, u utorak, 23. januara, sa početkom u 13 časova, biće otvorena izložba „Vilhelmina Mina Karadžić”, autorke Svetlane Matić. Ova izložba je rezultat dugogodišnjeg rada na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju.

Mina Karadžić je, uz Katarinu Ivanović, prva srpska slikarka, prevodilac i književnica, koja je ostavila veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Nepravedno je zaboravljena, a njene zasluge u građenju mostova kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku, srpskoj i austrijskoj javnosti su nedovoljno poznate.

Proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, autorka izložbe je shvatila da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji i drugačiji, da ga, sve do smrti, u radu nije pratila njegova Minka, koja mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik i vodila celokupnu njegovu korespondenciju sa oko 300 velikih imena tadašnje Evrope, među kojima su Ranke, Kanic, braća Grim, Gete, Njegoš, knez Miloš Obrenović, Milica Stojadinović Srpkinja i mnogi drugi.

Osim Svetlane Matić, autorke izložbe, u programu će učestvovati Dušan Borisavljević, dizajner izložbe, kao i učenici Osnovne škole „IV kraljevački bataljon”.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja