"EU NEMA UTICAJA NA KURTIJA, ALI AMERIKANCI IMAJU!" Eksperti: Tema samita u Skoplju će biti rešavanja odnosa Beograda i Prištine
Foto: EPA Georgi Licovski

KURIR TV

"EU NEMA UTICAJA NA KURTIJA, ALI AMERIKANCI IMAJU!" Eksperti: Tema samita u Skoplju će biti rešavanja odnosa Beograda i Prištine

Politika -

Posle dva meseca od kako je lansiran ambiciozni plan Evropske unije za rast Zapadnog Balkana, "težak" šest milijardi evra, lideri regiona okupiće se sutra u Skoplju da zajedno sa predstavnicima Brisela i Vašingtona naprave prvi presek šta je do sada štiklirano sa dugačke liste zahteva koji su preduslov za pristup ovom finansijskom paketu.

Za Beograd i Prištinu, na sastancima u Severnoj Makedoniji, pažljivo će biti odmereno šta je svaka od strana uradila u prethodnom periodu kako bi se otkočio dijalog i napravio pomak u normalizaciji.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, i Stevica Deđanski, predsednik Centra za međunarodnu saradnju, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su govorili o ovoj temi.

- Prvo format sastanka, koji je u principu format Otvorenog Balkana s tim što imamo i predstavnike država i entiteta, koji nisu u formalnom smislu deo Otvorenog Balkana. I imamo prisustvo dosta visokog predstavnika SAD ovaj put. I kada pogledamo stav Bajdenove administracije vidimo i po pripremi i po izjavama, da je suštinska tema odnos Beograda i Prištine. Mislim da je suština da se dijalog otkoči. Ima nekoliko tema. Prva je da se u dijalogu ostane, da se na dijalogu radi, ali čini mi se da je upravo zbog ovog vremenskog okvira, zbog izbora koji se bliže, i situacije u regionu, da ne pominjamo Ukrajinu - rekao je Vuković.

Nenad Vuković
foto: Kurir Televizija

Deđanski se dotakao odnosa Beograda i Prištine.

- Ako bi se razgovaralo o tom šta je učinjeno da bi se videlo gde se nalazimo u ovom momentu, onda bi mi mogli da isporučamo kad bi bilo pravde. Mi znamo da neće biti, ali kad bi bilo, onda bi se reklo. Srbija je napredovala u tome što je ispunila sve svoje obaveze, što stvarno nudi ruku pomirenja, gradi mostove sa svim zemljama u regionu, gradi mostove sa Albancima na Kosovu i Metohiji i tako dalje. Primenila je Briselski sporazum, čak nešto što nije bilo baš u našem najboljem interesu, ali radi pomirenja. A sa druge strane, Kurti je pucao na decu kad su nosili badnjak, pucao na domaćine, snajperom pucao na ljude, vrši teror na severu, upada sa specijalcima, pravda naoružava vojsku i tako dalje. Onda bi rekli, dobro, vreme je da se pritisne Kurti. E sad, tu imam jedan problem s jednom američkom državom. Jako je dobro da su oni uključeni u ovo, zato što je bez njih nerealno pritisnuti ili raditi bilo šta. EU nema nikakav uticaj na Prištinu i Kurtija. To se vidi i vidi se da im toleriše ono što rade. Ako ćemo do rešenja, moraćemo sa Amerikancima - istakao je Deđanski.

07:10

EU NEMA UTICAJA NA KURTIJA, ALI AMERIKANCI IMAJU! Eksperti: Tema samita u Skoplju će biti rešavanja odnosa Beograda i Prištine

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:23

KURTI PROVOCIRA, SRBI GLADUJU, SVE JE TEŽE NA SEVERU Novinar iz Kosovske Mitrovice: Odugovlačiće ba sve načine, MLEKA VIŠE NEMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track