TRETMANI PROTIV KRPELJA OVE GODINE POČINJU RANIJE: Prvi se očekuju u narednim danima i biće češći nego pre
Foto: Profimedia

TRETMANI PROTIV KRPELJA OVE GODINE POČINJU RANIJE: Prvi se očekuju u narednim danima i biće češći nego pre

Srbija -

Zbog natprosečno visokih temperatura za februar i početak marta, novosadska „Ciklonizacija“ je ove godine ranije nego što je to uobičajeno startovala sa sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja.

Monitoring je počeo u ponedeljak, 4. marta, a na osnovu njegovih rezultata prvi tretmani se mogu očekivati već u nekoliko narednih dana. Akcijom će biti obuhvaćene sve zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima.

- Iz godine u godinu tretmani počinju sve ranije, ove godine čak tri nedelje ranije nego prošle godine, a prošle godine desetak dana ranije nego pretprošle. Sada je već izvesno da nam se klima promenila i da već godinama uzastopce imamo izuzetno blage zime, rana proleća i letnje temperature u kasnoj jeseni. Sve to je dovelo do produžetka sezone tokom koje se izvode tretmani protiv krpelja, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću novosadske „Ciklonizacije“.

krpelj
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, ekipe su krenule u monitoring od rubnih delova grada ka centru, a za očekivati je da prvi tetmani budu izvedeni već krajem nedelje na lokacijama za koje se pokaže da su zaražene krpeljima.

Činjenica je, kaže Aćimović, da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.

Istovremeno sa akcijom protiv krpelja, „Ciklonizacija“ je počela monitoring simulida u potocima na sremskoj strani grada, te se i tretmani protiv simulida mogu očekivati uskoro.

Kurir.rs/nsuživo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja