STARI GRAD ZATVOREN ZA POSETIOCE: Evo kakve promene očekuju užičku tvrđavu
Foto: Zvezdana Gligorijević

STARI GRAD ZATVOREN ZA POSETIOCE: Evo kakve promene očekuju užičku tvrđavu

Srbija -

Tvrđava Stari grad u Užicu narednih 45 dana neće raditi, sve dok traju radovi na izgradnji suvenirnice i Info centra pored same tvrđave, površine upotrebnog prostora od 54 kvadrata.

Gradonačelnica Užice dr Jelena Raković Radivojević najavila je da će se radovi na Info centru i svenirnici odvijati u tri faze: prva faza igradnja objekta, druga faza infrastrukturno opremanje priključka za vodovod i kanalizaciju, i treća faza opremanje objekta.

- Projekat je vredan 21 milion dinara i finansira ga Grad Užice, Turistička organizacija Užice i Ministasrtvo turizma. Sve vreme dok traju radovi posete na Starom gradu neće biti zbog bezbednosti posetilaca – rekla je gradonačelnica Užica.

Užice, tvrđava
foto: Zvezdana Gligorijević

Ona je najavila i veliki projekat igradnje Vodene kule (koja je nekada i postojala) u okviru kompleksa tvrđave. Za te radove je već potpisan ugovor o finansiranju sa partnerima iz Evropske unije.

To je projekat vredan 900.000 dolara, od čega 500.000 dolara finansira Grad Užice.

- Ovaj naš Stari grad zahvaljujući svim ulaganjima prethodnih godina izgleda sasvim drugačije i mnogo lepše. Turističku ponudu ćemo upotpuniti sa izgradnjom ovog Info centra i rekonstrukcijom Vodene kule, kao i sa igradnjom šetališta sa desne strane Gradske plaže – kaže dr Raković Radivojević i dodala je da će urediti prostor između tvrđave i suvinirnice, a istovremeno će se uraditi i rekonstrukcija Gradske ulice, koja vodi do Starog grada.

Cilj je da se najveći turisički simboli Užica približe turistima i da u ovaj grad dođe što veći broj turista, ali i da se postojeći vekovni objekti sačuvaju za buduće generacije.

Danijela Arsić Đorđević, direktorka TO Užice podsetila je da su vrata rekonstruisanog Starog grada otvorena 2021. godine, i već naredne godine bilo je 5.500 posetilaca, dok se u 2023. godini broj posetilaca udvostručio, oko 11.000, a očekuje se povećanje u ovoj godini.

- Suvenirnica će doprineti boljoj turističkoj ponudi kada je Stari grad u pitanju, kao i grad Užice. Tu će posetioci moći da kupe suvenire i dobiju sve potrebne informacije o kompletnoj turističkoj ponudi grada. To će biti jedan savremen informatički centar – rekla je direktorka TO Užice i očekuje da će već 1. maja turisti moći da obiđu srednjovekovnu tvrđavu i novu suvenirnicu.

Kurir.rs/Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track