ŽENE VIŠE BRINU O ZDRAVLJU: Treći besplatni preventivni pregledi u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

ŽENE VIŠE BRINU O ZDRAVLJU: Treći besplatni preventivni pregledi u Loznici

Srbija -

Treći besplatni preventivni pregledi potvrdili su ponovo da žene više vode računa o zdravlju nego muškarci.

Ovoga puta akciji se odazvala 161 osoba, a ubedljivo je bilo više žena koje su došle u Službu opšte medicine lozničkog Zdravstvenog centra (ZC).

Ovoga puta mogle su doći žene starije od 40 godina da obave ultrazvučni pregled dojke, po potrebi i mamografiju koju su mogle da urade one koje su prešle 45.

Ukupno su pregledane 124 žene, 89 je uradilo mamografiju, a njih 35 ultrazvučni pregled dojki. U ZC kažu da je čitanje tolikog broja mamografija veliki posao koji je u toku, a pacijentkinje će dolaziti po nalaze narednih dana.

Isto će učiniti i muškarci, njih 37 starijih od 49 godina koji su obavili uzorkovanje za PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Iz bolnice ocenjuju da je ovo još jedna uspešna preventivna akcija koju su sproveli, a sa ovom je u tri ovogodišnje ukupno pregledno skoro 520 žena i muškaraca. Prethodna dva puta rađen je ultrazvuk štitne žlezde, laboratorijske analize hormona štitne žlezde EKG, merenje krvnog pritiska i provera nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi.

Inače, rode su malo smanjile gas pa je za sedam dana u lozničko porodilište stiglo 11 beba, osam devojčica i tri dečaka.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja