OD DANAS NOVE MOGUĆNOSTI! Loznica menja program za vantelesnu oplodnju GRAD OD 2020. FINANSIRA TROŠKOVE
Foto: Kurir/T.I.

OD DANAS NOVE MOGUĆNOSTI! Loznica menja program za vantelesnu oplodnju GRAD OD 2020. FINANSIRA TROŠKOVE

Srbija -

Loznica od 2020. finansira troškove vantelesne oplodnje (VTO), a na današnjoj sednici Skupštine grada ta odluka biće dodatno poboljšana. Novina je, prema informaciji iz gradske uprave, da će javni poziv za VTO ubuduće trajati do utroška novca predviđenog u gradskom budžetu, kao i da korisnici prava čiji je metod lečenja donirani genetski matetrijal, mogu birati između lečenja u Srbiji, ili inostranstvu, uz uslov da su u našoj zemlji već imali četiri neuspešna pokušaja VTO.

Trenutno šest lozničkih parova koji su u Srbiji imali više od šest, sedam neuspelih pokušaja VTO, to više ne žele da rade ovde već u inostranstvu, zato što je tamo veći procenat uspešnosti, ima spremnu dokumentaciju i čeka samo izmenu gradske odluke koja će im to omogućiti.

Loznica, vantelesna oplodnja
foto: Kurir/T.I.

Početkom godine Loznica je već unela izmene u odluku o VTO. Odlukom Privremenog organa grada šansu da putem VTO mogu postati roditelji dobile su žene koje nisu navršile 47 godina u momentu podnošenja zahteva, čime je granica pomerena sa dotadašnjih 45, a podnosioci ne moraju biti samo bračni ili vanbračni parovi, kao pre, već to samostalno mogu učiniti i žene bez partnera. Lozničke mere odnose se na one koji ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program VTO na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Inače, od onih koje je RFZO iz nekog razloga odbio do sada je stiglo osam zdravih beba, a tri se čekaju.

Podstimo, prve godine finansiranja VTO o trošku grada četrnaest bračnih parova dobilo je po maksimalnih 350.000 dinara, druge jedanaest, naredne je podrška pružena za osam, a prošle pet. Od početka ove godine od tri zahteva, dva su pozitivno rešena i dato je po 350.000 dinara, a treći će posle skupštinskog zasedanja ponovo biti razmatran. Ukupno je 40 parova do sada imalo šansu da uz podršku grada dođe do potomstva. Prve godine u gradskom budžetu je za VTO bilo odvojeno pet, a svih narednih po šest miliona dinara, koliko je planirano i za ovu godinu.

Privremeni organ grada je oglasio javni poziv za VTO u periodu januar – mart, na raspolaganju je bilo milion dinara, a posle sednice lokalnog parlamenta sledi novi poziv i još pet miliona tako da će iznos biti isti kao i prethodnih godina.

Inače, najuspešnija je što se tiče VTO bila prošla godina kada je ostvareno pet trudnoća, a u Loznici očekuju da će ova mera u narednom periodu dati još bolje rezultate.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track