PRVA REVIJA RUKOTVORINA BRANKE ALEKSANDRIĆ SA ZLATIBORA: Od konca i vune pravi moderne odevne predmete
Foto: Z.G.

PRVA REVIJA RUKOTVORINA BRANKE ALEKSANDRIĆ SA ZLATIBORA: Od konca i vune pravi moderne odevne predmete

Srbija -

Na predstojećem Sajmu poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru (10.-12. maj) svoju prvu modnu reviju će imati Branka Aleksandrić na kojoj će predstaviti svoje ručne radove nastale u maloj radionici na ručnom razboju u centru Zlatibora.

U nizu radnji pored šetališta u blizini jezera iz male radnje često se mogu čuti zvuci razboja. ponči. A ti njeni radovi nastaju u maloj radionici-prodavnici u centru Zlatibora, u Trgovačkoj ulici. Za razbojom sedi Branka, koje svoje ideje pomoću konca i vune pretvara u predivne ručne, ali moderne odevne predmete - ponča, kaputiće, šalove, kape, rukavice, torbe...

Zlatibor
foto: Z.G.

- Ovo radim već 15 godina rada i evo sada je došla i moja prva modna revija. Moje radove sam izlagala na nekoliko sajmova, bila sam u Makedoniji sa Sajmu starih zanata, u Puli, Rovinju i Umagu sam imala izložbe – kaže Branka.

Tkanjem je počela da se bavi iz hobija, a vremenom se više posvetila, pa je hobi prerastao u ideju da otvori nešto samostalno. U 2014. godini je i zvanično otvorila radnju Ručno tkanje „Nićanica“. Da tka naučila je još kao mala od majke i bake.

Zlatibor
foto: Z.G.

- U tom kraju je bilo osnovno da se devojčice uče da pletu, heklaju, da rade na razboju. Tako sam osnove za posao na razboju naučila u porodici. Kasnije u meni je to negde uvek tinjalo i u glavi sam već osmislila taj moj kutak sa razbojom. I onda sam u Kovini našla čoveka koji pravi razboje i on mi je napravio ovaj mali u radnji. Kući imam veći, na kome radim šire stvari – kaže Branka, koja je poreklom iz Višegrada.

1 / 11 Foto: Z.G.

Ime radnje „Nićenica“ je dala po jednom delu razboja, kroz koji se provlače niti konca.

- Ljudi se često iznenade kada uđu u radnju i vide mene kako tkam. U principu zadovoljna sam plasmanom. Moje proizvode ne nosi veliki broj ljudi. Nose oni koji to vole, koji vole taj stil, ko voli ručne radove. Ovo su sve radovi od prirodnog materijala – kaže naša sagovornica.

Da istka jedan šal nekada joj je trebalo 8 dana, a danas 6 do 8 sati. Za komplikovanije odevne predmete, na primer kaputić, potrebno joj je do 26 sati.

- Kaput je malo komplikovanije raditi jer se radi iz delova, prednji deo, zadnji deo, rukavi, džepovi i to se posle sašije. Dok tkam jednu stvar, već za sledeću imam ideju kako će da izgleda. Svaki predmet je autentičan – kaže zadovoljno Branka, ali smatra da je ručni rad u Srbiji obezvređen i da je u okruženju mnogo cenjeniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track