U SRBIJI JE DANAS BILO I DO -6 STEPENI: U ovom gradu jutros izmerena čak 36 stepeni niža temperatura u odnosu na ponedeljak
Foto: Shutterstock

U SRBIJI JE DANAS BILO I DO -6 STEPENI: U ovom gradu jutros izmerena čak 36 stepeni niža temperatura u odnosu na ponedeljak

Srbija -

Prethodna noć u Srbiji bila je vedra i veoma hladna, a upravo je takvo vreme dovelo do velikog izračivanja atmosfere, pa je jutros u mnogim predelima Srbije bilo i mraza.

Uz vedro i vrlo hladno jutra, minimalna temperatura u mnogim predelima Srbije kretala se od -4 do 2°C. U Vršcu je bilo -3°C, u Smederevskoj Palanci i Ćupriji -2°C. Na Kopaoniku je bilo -5°C, a u Sjenici -6°C.

Vranje, Niš i Beograd bili su najtopliji sa 3°C.

Jačeg mraza bilo je pri tlu, na 5 cm u mnogim predelima i ispod -5°C.

Nažalost, pojava mraza usred perioda sa već uveliko aktivnom vegetacijom, zasigurno je dovela i do pojava velikih šteta, pa tamo gde nije primenjena adekvatna mera i zaštita, pričinjena je i veća šteta na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Kasni prolećni mrazevi i nisu tako retka pojava u Srbiji i često izazu velike štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Dobra vest je da će oblačna noć pred nama biti toplija i za 10 stepeni u pojedinim predelima, pa se mraz nigde ne očekuje.

Manja opasnost od prizemnog mraza očekuje se u ponedeljak ujutro u južnim i centralnim predelima Srbije.

Da podsetimo, početak sedmice doneo je Srbiji veoma toplo vreme i pravo letnje, a temperature su bile nalik julskim. Malo je nedostajalo da bude oboren i apsolutni rekord za april otkad se vrše merenja.

Najvrelije je bilo u ponedeljak, a u Ćurpiji je mereno 34°C. Jutros je u Ćupriji zabeležen mraz i temperatura od -2°C. Dakle, jutrošnja minimalna temperatura vazduha bila je čak 36 stepeni niža u odnosu na maksimalnu dnevnu u ponedeljak.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

01:32

VANDREDNO STANJE U SJENICI: Živa u termometru otišla na MINUS 15! Dopisnik Kurira uživo sa lica mesta: Nikada nije bilo ovako

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja