VELIKOM BUCI U ČAST! Jedan od najvećih Aleksandrovčana živi kroz OVAJ SJAJNI FESTIVAL! (FOTO)
Foto: Kurir/ Ž. M.

VELIKOM BUCI U ČAST! Jedan od najvećih Aleksandrovčana živi kroz OVAJ SJAJNI FESTIVAL! (FOTO)

Srbija -

Opštinsko veće opštine Aleksandrovac je,u skladu sa skupštinskom Odlukom o stalnim manifestacijama od značaja za opštinu Aleksandrovac, formiralo Organizacioni odbor manifestacije „Dani Milosava Buce Mirkovića - Bucini dani 2024“.

Organizacioni odbor je utvrdio termin održavanja manifestacije i usvojio plan aktivnosti za realizaciju. Deveti Bucini dani u Aleksandrovcu održaće se od 10. do 15. juna ove godine.

Organizacioni odbor će se starati da ovogodišnja manifestacija očuva i unapredi dosadašnji nivo i stečeni renome aleksandrovačkog pozorišnog festivala.

Bucini dani
foto: Kurir/ Ž. M.

Milosav Buca Mirković je rođen na Vidovdan, 28. juna 1932. godine u Aleksandrovcu, a preminuo je u Beogradu 22. septembra 2013.

Bio je veliki srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar i prozaist.

Bucini dani
foto: Kurir/ Ž. M.

Njegov otac Milan Mirković je bio čuveni lekar, a majka Nada, rođena Petrović, ugledna domaćica. U rodnom mestu je završio osnovno obrazovanje, gimnaziju maturirao 1951. u Požarevcu i apsolvirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1956, kada je počeo da se bavi književnom i pozorišnom kritikom. Objavljuje od 1951. godine.

Bio je novinar i urednik u listovima „Mladost “ i „Beogradska nedelja“ (1958 – 1964) i u listu „Politika Ekspres“ (1964 – 1974), a zatim upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1974 – 1978) i urednik u Izdavačkom preduzeću „Prosveta“ i u NIN -u (1978 – 1993).

Bio je dugo vremena stalni pozorišni kritičar „Politike ekspres“ i dugogodišnji urednik književnog časopisa „Delo“ u kojem je objavljivao i svoje kritike, eseje i pamflete.

Jedno vreme bio je stalni književni kritičar „Ilustrovane politike“. Objavio je veliki broj književno-kritičkih knjiga, pozorišnih studija, monografija i zbirki pesama.

Bucini dani
foto: Kurir/ Ž. M.

Poslednjih decenija života najviše se predao teatru, ostavljajući značajne priloge o predstavama, glumcima i drugim stvaraocima dramske umetnosti.

Bucini dani
foto: Kurir/ Ž. M.

U Aleksandrovcu se počev od 2014. godine, njemu u čast, održava Pozorišni festival „Bucini dani”.

Kurir.rs/Živomir Milenković/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track