Radomira Konstantinovića za počasnog građanina Subotice

Godišnjica smrti

Radomira Konstantinovića za počasnog građanina Subotice

Srbija -
Inicijativa da se pokrene manifestacija „Dani Radomira Konstantinovića”, u okviru koje će već početkom 2013. godine biti raspisan konkurs za mlade esejiste

SUBOTICA - Danas se navršava godinu dana od smrti poznatog srpskog filozofa i književnika, Subotičanina Radomira Konstantinovića (1928-2011).

Tim povodom, gradonačelnik Subotice Modest Dulić najavio je da će grad Subotica sledeće godine pokrenuti inicijativu da se Radomiru Konstantinoviću posthumno dodeli zvanje Počasnog građanin i da se pokrene manifestacija „Dani Radomira Konstantinovića”, u okviru koje će već početkom 2013. godine biti raspisan konkurs za mlade esejiste.

Prema njegovim rečima, ideja pokreta „Novi optimizam” iz Zrenjanina, organizatora obeležavanja prve godišnjice Konstantinovićeve smrti, u Subotici je naišla na plodno tlo.

Dulić je podsetio da je Konstantinovićeva smrt, 27. oktobra 2011. godine, “ispraćena šapatom i gotovo nezapaženo”.“Pisao je o palanačkom duhu koji se protivi svemu što je moderno, koji je ušančen, zatvoren pred svetom i nespreman da prihvati različitost i koji u toj uljuljkanosti i nepromenjivosti teži ka nacionalizmu, što je prepoznavao kao prerastanje u nacizam. S obzirom na to da je Subotica oduvek pokazivala otpor prema palanci kao načinu razmišljanja, što je, odupirući se nacionalizmu, pokazala i 90-ih godina, upravo iz našeg grada trebalo bi da potekne inicijativa da se ovom značajnom književniku i filozofu oda počast i priznanje za njegov rad”, rekao je Dulić.

Gradonačelnik Subotice je podsetio da je inicijativa da se Konstantinović proglasi počasnim građaninom postojala i pre nekoliko godina, ali da gradska Komisija za dodelu zvanja i priznanja, zbog nepoznavanja njegovog životnog opusa i doprinosa srpskoj književnosti, nije prepoznala njegov rad kao dovoljno snažan da bi dobio priznanje.

Povodom godišnjice smrti za života nepravedno zapostavljenog Radomira Konstantinovića danas će na Sajmu knjiga u Beogradu govoriti književnici Zlatko Paković i Filip David i filozofi Ivan Milenković i Branimir Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track