Dve godine od zemljotresa u Kraljevu

Razorna podsećanja

Dve godine od zemljotresa u Kraljevu

Srbija -
3. novembra 2010. godine u 1.56 sati jak zemljotres od 5,4 Rihtera pogodio područje Kraljeva, odneo dve žrtve i izazvao veliku materijalnu štetu

KRALJEVO - Navršava se dve godine od razornog zemljotresa koji je 3. novembra 2010. godine u 1.56 sati pogodio područje Kraljeva, odneo dve žrtve i izazvao veliku materijalnu štetu.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 5,4 jedinica Rihterove skale i intenziteta VII-VIII stepeni Merkalijeve skale.

Tokom zemljotresa život su u ruševinama svoje kuće izgubili Natalija i Siniša Tašić iz prigradskog naselja Grdica. Oko 200 ljudi je zadobilo lakše povrede.

Komisije za procenu štete zabranile su za upotrebu 800 objekata sa najvećim oštećenjima.Više od 1.500 kuća je imalo oštećenja četvrte i pete kategorije, za koje je bila neophodna izrada projekta sanacije.

Oštećenja od prvog do trećeg stepena pričinjena su na oko 11.500 kuća, a u zemljotresu je oštećeno i više desetina stambenih zgrada.

Od javnih objekata najveću štetu je pretrpela zgrada Zavoda za javno zdravlje, koja je morala da bude srušena. Internistička bolnica Zdravstvenog centra "Studenica" je iseljena iz matičnog objekta koji zbog oštećenja nije bezbedan za upotrebu.

U zemljotresu su stradala i 32 školska objekta i njihova sanacija je krajem prošlog meseca završena.Na žiro-račun za pomoć Kraljevu uplaćeno je 2,5 milijardi dinara, od čega su oko 350 miliona donacije, a ostalo je uplatila Vlada Srbije iz državnog budžeta.

Najveći deo novca je utrošen na izgradnju 463 montažne kuće, zatim za isplatu pomoći za sanaciju 13.000 kuća i oko 7.000 stanova, kao i za statičku sanaciju 32 zgrade. Neki od vidova pomoći za sanaciju primilo je oko 24.000 porodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja