Palma odveo privrednike u Beč

Poslovna poseta

Palma odveo privrednike u Beč

Srbija -
Mi, kao neko ko vodi gradove i opštine i ko se bavi privredom, hoćemo da dovedemo Evropu u Srbiju pošto nam loše ide ulazak u Evropsku uniju, rekao predsednik Skupštine grada Jagodina

JAGODINA - Predsednici opština, privrednici, prosvetni radnici, lekari i predstavnici sindikata iz 20 gradova Srbije otputovali su danas u poslovnu posetu glavnom gradu Austrije Beču, saopštila je Skupština grada Jagodina.

Cilj puta, koji je organizovao grad Jagodina, jeste da se privuku strani investitori i unapredi privredna saradnja Austrije i Srbije.

Delegaciju koju predvodi predsednik Skupštine grada Jagodina i Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma boraviće u austrijskoj prestonici do 23. novembra.

Marković je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" izjavio da članovi delegacije predstavljaju tri miliona građana Srbije i da će u njihovo ime voditi pregovore sa investitorima u Beču.

"Mi, kao neko ko vodi gradove i opštine i ko se bavi privredom, hoćemo da dovedemo Evropu u Srbiju pošto nam, izgleda, loše ide ulazak u Evropsku uniju. Ne možemo da sedimo skrštenih ruku, već svako od nas ko se bavi politikom i ko ima neko poverenje građana, treba nešto da uradi sam", rekao je Marković.

On je dodao da svi "iz unutrašnjosti" moraju nešto sami da urade jer "i predsednik države i Vlade i prvi potpredsednik Vlade imaju dosta posla, kako na polju unutrašnje tako i spoljne politike".

Kako se navodi u saopštenju, u Beču je predviđeno više sastanaka, poput susreta sa predsednikom saveznog parlamenta, sastanka sa predsednikom austrijske Privredne komore kojem će prisustvovati i ambasador Srbije u Beču Milovan Božinović, susreta sa predsednicima opština koje su reda veličine opštine Zemun, Lazarevac, Mladenovac.

Srpska delegacija posetiće i fabriku za preradu vode i Pedagoški fakultet u Beču, rekao je Marković i izrazio nadu da će ova poseta biti berićetna i da će i građani Srbije koji žive u Austriji izraziti želju da se vrate i ulažu u Srbiju.

"Želimo da pozovemo Srbe u dijaspori, a pogotovu u Beču, gde ima više od 100.000 Srba, da dođu u Srbiju i ulažu svoj kapital kao poslodavci, a ne da budu više gastarbajteri u belom svetu", poručio je Marković.

On je dodao da će delegacija upoznati investitore iz Beča i sa činjenicom da Srbija stranim investitorima daje subvencije po broju zaposlenih radnika.

"Andrea Konfecioni, koja gradi fabriku u Jagodini, dobila je 9.000 evra, druga italijanska firma Aunde 6.000 evra po zaposlenom radniku, tako da očekujemo jednu uspešnu posetu, naglasio je Marković i posebno istakao da troškove ovog putovanja snose donatori i da ni jedan dinar neće biti potrošen iz budžeta Jagodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track