Bušotina ugrožava opstanak Ribarske banje

Još neko kopa

Bušotina ugrožava opstanak Ribarske banje

Srbija -
Miodrag Jevtić je prošle nedelje počeo istraživanja kopanjem bušotine na udaljenosti od samo 70 metara od izvorišta termalnih voda, čime se ugrožava funkionisanje Specijalne bolnice Ribarska banja, tvrdi njen direktor Branislav Katančević

KRUŠEVAC - Specijalna bolnica Ribarska banja zatražiće od nadležnih institucija da Miodragu Jevtiću, vlasniku hotela na tom području, ukinu rešenje o istraživanju voda, koje je on početkom godine dobio od Ministarstva prostornog planiranja i zaštite životne sredine, jer se tim istraživanjem dovodi u pitanje opstanak Ribarske banje.

Direktor te bolnice dr Branislav Katančević kazao je da je Jevtić prošle nedelje počeo istraživanja kopanjem bušotine na udaljenosti od samo 70 metara od izvorišta termalnih voda, čime se, kako je naveo, ugrožava njeno funkionisanje. Katančević se ovom prilikom pozvao i na mišljenje Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu.

"Na bazi svih izvedenih istraživanja, naše mišljenje je da bušenje bunara u neposrednoj blizini izvorišta Ribarske banje može značajno da ugrozi postojeće resurse, a poremetilo bi se i snabdevanje termomineralnom vodom", nalaz je geologa.

Miodrag Jevtić, vlasnik hotela, početkom marta dobio je dozvolu za istraživanja od Ministarstva životne sredine, kao fizičko lice sa rokom važenja od godinu dana, međutim, hidrogeolog Žika Petrović tvrdi da to Ministarstvo nije imalo pravo da izda odobrenje na istom eksploatacionom prostoru, na kome to pravo ima Ribarska banja.

Kako je rečeno novinarima, o ovom slučaju obaveštene su nadležne državne institucije, a pravni zastupnik Specijalne bolnice Ribarska banja Gradimirka Jovanović naglašava da će insistirati na vanrednom ukidanju rešenja.

S druge strane, vlasnik hotela naglašava da se njegova parcela ne nalazi na eksploatacionom polju Specijalne bolnice izrazivši uverenje da "oni koji izdaju dozvole imaju tačno definisane granice istražnih polja".

U rešenju Ministarstva nauke i životne sredine iz 2006. na projekat korišćenja prirodnog resursa termalnih voda Ribarska banja navodi se da se korišćenjem podzemnih voda u nalazištu ne smeju ugrožavati postojeći korisnici, odnosno da se radijusi dejstava hidroloških objekata ne smeju preklapati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track