Ribarska banja ostaje bez lekovite vode?

Upozorenje Dr Katančevića

Ribarska banja ostaje bez lekovite vode?

Srbija -
Vlasnik hotela „Vila do Ruso“ obavlja iskopavanja u potrazi za termalnom vodom, zbog čega Specijalnoj bolnici u Ribarskoj banji preti propast

RIBARSKA BANJA - Panika!Decenijama poznata po lečenju kostobolje, Ribarska banja predmet je spora Specijalne bolnice za rehabilitaciju i vlasnika hotela „Vila do Ruso“.Prema rečima direktora bolnice dr Branislava Katančevića, vlasnik hotela Miodrag Jeftić u svojoj vili pokušava da stvori mini-banju, na šta nema pravo.Uprava banje je slučaj prijavila nadležnim ministarstvima i obavestila zaposlene da postoji mogućnost da će ostati bez posla. Nedavno je došlo i do prekida u snabdevanju termalno-mineralnom vodom, za šta su okrivljeni radovi na Jeftićevoj bušotini.- Ne možemo decidirano da tvrdimo, ali sumnjamo da je do prekida u snabdevanju došlo zato što Jeftić u dvorištu svoje vile obavlja hidrološka istraživanja, u kojima je stigao do 120 metara dubine. Sumnjamo zato što je ovo prvi put u pedeset godina da je došlo do prekida vode sa izvorišta. Posle ovog incidenta inspekcija je Jeftiću zabranila dalje radove - rekao je direktor bolnice dr Katančević i izrazio bojazan da bušotina u dvorištu može da ugrozi čitav sistem od šest bunara sa termalnim vodama od 30 do 60 stepeni i tako dovede u pitanje opstanak porodica 350 zaposlenih.Jeftić tvrdi da njegova bušotina nema veze s prekidom snabdevanja.- Imam dozvolu Ministarstva životne sredine, a pošto vilu snabdevam vodom iz cisterni sa udaljenosti od 20 kilometara, zatražio sam dozvolu da je obezbedim u svom dvorištu. Radovi su mi zabranjeni iz formalnih razloga jer bušenje nisam započeo trideset dana od dobijanja dozvole. Stao sam sa iskopavanjem i zatrpao sam bušotinu, ali ne odustajem. Boriću se svim pravnim sredstvima - izjavio je Jeftić.

Miodrag Jeftić
Miodrag Jeftić

Dozvola u vreme DulićaDozvolu nadležnog ministarstva ima i Specijalna bolnica i ona polaže pravo na čitav kompleks, pa se nameće pitanje kako je dozvola izdata i njima i vlasniku hotela:- Ne znam kako je dobio dozvolu. Bilo je to u vreme ministra Dulića. Pojedinac, prema zakonu, ne može dobiti dozvolu za geotermalna istraživanja na ovom kompleksu, i to što Jeftić radi je krivično delo. Zato smo uputili prigovore ministarstvu, Vladi Srbije i predsedniku i verujemo da će se sve uskoro rešiti, kaže dr Katančević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track