U Prokuplju osnovano Udruženje srpsko-ruskog bratstva
Foto: Milen Djordjevic

U Prokuplju osnovano Udruženje srpsko-ruskog bratstva

Srbija -
Na osnivačkoj skupštini za predsednika Udruženja izabrana je muzički pedagog Mirjana Mijalković, a na mesto potpredsednika Tomica Stevanović

PROKUPLJE - U Prokuplju je osnovano Udruženja srpsko-ruskog bratstva "Aleksandar Nevski". Na osnivačkoj skupštini za predsednika Udruženja izabrana je muzički pedagog Mirjana Mijalković, a na mesto potpredsednika Tomica Stevanović. Izabran je i Upravni odbor od sedam članova.

Skupštini je prisustvovao prvi sekretar ruske ambasade u Beogradu Valenti Koljasev, zatim predsednik Udruženja rusko-srpskog bratstva iz Čačka Dragan Logvinom, kao i predsednih svih ruskih Sabora u Srbiji Radomir Belić.

Ispred opštine Prokuplje goste su primili zamenik predsednika opštine Milica Erić i predsednik SO Prokuplje Radoslav Mihajlović, koji je izrazio nadu da će se tradicionalno bratski odnosi naša dva naroda još više učvrstiti.

Pozdravljajući skup, prvi sekretar ruske ambasade Valentin Koljasev je naglasio da ga raduje osnivanje ovakvih društava širom Srbije, jer omogućava razumevanje među narodima i napredak obe zemlje.

Koljasev je istakao da pored kulturne, duhovne i sportske saradnje treba raditi i na produbljivanju ekonomske saradnje.

Prema rečima clana upravnog odbora Darka Žarića cilj ovog udruženja je unapređenje i negovanje bratskih odnosa ova dva naroda, saradnja na privrednom, duhovnom, kulturnom, naučnom i sportskom polju i da ovi ciljevi predstavljaju prirodni poduhvat i podrazumevaju konstruktivnu komunikaciju sa slovenskim narodima, pravoslavljem i bliskim jezikom.

"Ovde u Toplici, u Prokuplju, nas i Ruse vežu zajednicki ratovi, vera i stalna borba za opstankom. Jedan od takvih primera je i Antonije Bučinski, rođen u Moskvi davne 1840, koji je učestovao u oslobađanju Toplice od Turaka 1878 godine. Ovde se oženio i proveo ostatak života. Još jedan od Rusa koji je ostavio dubok trag u Prokuplju je Aleksandar Čeglov, osnivač Sokolskog društva", rekao je Žarić obraćajući se učesnicima skupa.

Inače, gosti i domaćini svoj susret su započeli na litirgiji u crkvi Svetog Prokopija, a nakon liturgije dobrodošlicu im je poželelo sveštenstvo crkve. Nakon toga gosti su obišli Narodni muzej Toplice u Prokuplju.

Šansa za izvoz

Član upravnog odbora Udruženja srpsko-ruskog bratstva "Aleksandar Nevski" dr Darko Laketić pozvao je na agilnost u radu i brzo i efikasno osnivanje komisija u okviru udruženja, kako bi se ubrzala saradnja sa Rusijom.

"Ovo se posebno odnosi na ekonomski deo saradnje, jer Rusija je velika zemlja koja nudi šansu našim privrednim i poljoprivrednim proizvođačima. Tu šansu su već iskoristili mnogi gradovi u Srbiji i mi moramo krenuti tim putem", naglasio je Laketić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track