U Loznici slabo interesovanje za vakcine protiv gripa

Podeljeno 3.000 vakcina

U Loznici slabo interesovanje za vakcine protiv gripa

Srbija -
U Preventivni centar poslednjih dana dnevno dolazilo manje od 10 građana, što je znatno manje nego početkom sezone imunizacije kada je dnevno deljeno više od 100 besplatnih vakcina protiv gripa

LOZNICA - U nadležnim službama Doma zdravlja "Dr Milenko Marin" u Loznici od početka sezone imunizacije 21. novembra do danas podeljeno je blizu 3.000 besplatnih vakcina protiv gripa, ali interesovanje građana za taj vid zaštite zdravlja je znatno smanjeno.

Načelnica Preventivnog centra primarijus Nada Đurić rekla je danas da se smanjio prosečan broj građana koji tokom dana dolaze u tu službu, zdravstvene stanice u Lešnici i Banji Koviljači, kao i u druge ambulante kako bi primili vakcine protiv sezonskog gripa.

Ona je objasnila da je u Preventivni centar poslednjih dana dnevno dolazilo manje od 10 građana, a da ih je danas tim povodom bilo četiri, što je znatno manje nego početkom sezone imunizacije, kada je dnevno deljeno više od 100 besplatnih vakcina protiv gripa.

Prema njenim rečima, do danas je podeljeno blizu 3.000 vakcina u nadležnim službama Doma zdravlja na širem području grada Loznice i u kućnim posetama slabije pokretnim i nepokretnim osobama, koje obavlja Odsek kućne nege te loznicke ustanove.

Besplatnom imunizacijom protiv sezonskog gripa obuhvaćene su rizične grupe, pre svega stariji od 65 godina i građani koji boluju od hroničnih bolesti kao što su povišen šecer u krvi, bolest bubrega i oboljenja kardiovaskularnog ili disajnog sistema, podsetila je Đurić.

Vakcinacija je u Loznici počela 21. novembra, a Dom zdravlja je obezbedio 5.000 vakcina francuskog proizvođača "Sanofi Paster", čiju distribuciju u zemlji obavlja Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" pomoću sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track