Božićna fijakerijada posle višedecenijske pauze
Foto: Rts

Kragujevac

Božićna fijakerijada posle višedecenijske pauze

Srbija -
Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista u Kragujevcu organizovana Božićna fijakerijada koja je prodefilovala centralnim gradskim ulicama i zaustavila se na Hipodromu

KRAGUJEVAC - Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista u Kragujevcu je organizovana Božićna fijakerijada koja je prodefilovala centralnim gradskim ulicama i zaustavila se na Hipodromu, gde su učesnici počašćeni kuvanom rakijom, vinom i pečenjem.

U Božićnoj vožnji fijakerom, koja je organizovana posle višedecenijske pauze, gradom je prodefilovalo desetak fijakera vlasnika iz Kragujevca i susednih opština.

Građani koji su se zatekli na gradskim ulicama uživali su u svojevrsnoj promenadi kočija i lipicanera iz šumadijskih ergela.

Vožnju fijakerom na Božić organizovao je konjički klub "Kraguj", čiji predsednik Bojan Ilić kaže da je namera da ta manifestacija preraste u tradiciju kakva je nekada postojala u Srbiji i da bude što više učesnika.

Vožnja fijakerima je stari običaj, u kojem su, kako objašnjavaju etnolozi, učestvovali članovi porodica, i mladi i stari, kako bi simbolizovali jedinstvo i slogu.

U Srbiji prvi fijaker upregnut je pred konakom Jevrema Obrenovića u Šapcu, tadašnjeg gospodara šabačke nahije i brata kneza Miloša Obrenovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track