12.000 Leskovčana ne može da naplati potraživanja

I pored sudskih presuda

12.000 Leskovčana ne može da naplati potraživanja

Srbija -
Prema podacima Samostalnog sindikata radnicima se pojedinačno za zaostale plate duguje od 250.000 do dva miliona dinara

LESKOVAC - Zaostale plate i uplate za doprinose za socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje za poslednjih devet godina, na području Jablaničkog okruga potražuje oko 12.000 radnika, a uprkos pravosnažnim sudskim presudama, neizvesno je da li će i kada naplatiti svoja potraživanja.

Prema rečima Jovice Nedeljkovića, sekretara Veća Samostalnog sindikata u Leskovcu, potraživanja plata se odnose na period dok su njihova preduzeća bila privatizovana i za vreme posle raskida privatizacije.

"Privatnici koji su kupili firme u Jablaničkom okrugu nisu izmirivali obaveze prema zaposlenima, ali ni prema državnim fondovima, pa sada radnici imaju problem da overe zdravstvene knjižice ili da sa punim radnim stažom i godinama starosti odu u penziju", objasnio je Nedeljković.

Prema podacima Samostalnog sindikata radnicima se pojedinačno za zaostale plate duguje od 250.000 do dva miliona dinara.

Nedeljković je naveo i da je, uprkos tome što svi ti radnici imaju izvršne presude naših sudova, a neki i presude Evropskog suda za ljudska prava, neizvesno šta će se desiti i da li će radnici uspeti da naplate ta potraživanja.

U poslednjih devet godina na području Jablaničkog okruga bez posla je ostalo oko 20.000 radnika, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu je 38.000 nezaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track