Radnici Cera prete štrajkom glađu
Foto: Dado Đilas

Čačak

Radnici Cera prete štrajkom glađu

Srbija -
Zaposleni u čačanskoj fabrici termotehničkih uređaja "Cer", koji su u štrajku od 26. oktobra prošle godine, najavljuju radikalizaciju protesta ukoliko im se ne isplate zaostala primanja

ČAČAK - Zaposleni u čačanskoj fabrici termotehničkih uređaja "Cer", koji su u štrajku od 26. oktobra prošle godine, radikalizovaće protest ukoliko im se ne isplate zaostala primanja, najavio je danas predsednik štrajkačkog odbora AD Cer Ranislav Marković.

Prema njegovim rečima, ako poslodavac ne bude isplatio zaostale zarade, zaposleni će biti prinuđeni da započnu štrajk glađu ili će se obratiti Vladi Srbije.

"Platu nismo primili od maja 2012. godine, dnevnice za protekle dve godine i putne troškove za celu prošlu godinu, a nekoliko meseci smo bili i bez zdravstvenog osiguranja", kazao je Marković.

Marković je dodao da su sa većinskim vlasnikom Slobodanom Vasilijevićem više puta pravili sporazume o dinamici isplate koje on nije ispoštovao.

Posla ima, stalno se javljaju novi ugovarači, a radnici se šalju na prinudne odmore, naglasio je on i dodao da svoja potraživanja nisu naplatili čak ni bivši zaposleni koji su raskinuli radni odnos.

Velikom broju radnika, koji su u stalnom radnom odnosu, nisu isplaćeni lični dohoci od pre privatizacije, mada su presude izvršne, istakao je Marković.

Iako su se, kako je rekao, obraćali lokalnoj samoupravi, inspekciji, gradskom odboru sindikata, Agenciji za privatizaciju, Agenciji za borbu protiv korupcije, odgovora nije bilo.

Fabrika termotehničkih uređaja "Cer" prodata je 30. januara 2009. godine za 85,06 miliona dinara firmi "Slovas" , vlasnika Slobodana Vasilijevića.

Od nekadašnjih 1.800 radnika, ova firma danas broji 29 stalno zaposlenih i 15 na određeno vreme, a račun je trenutno u blokadi za osam miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja