BEČEJ: Doktorki trudnici dali otkaz

Nehumano

BEČEJ: Doktorki trudnici dali otkaz

Srbija -
Ranki Kravić, koja je u četvrtom mesecu trudnoće, posle četiri i po godine nije produžen ugovor u Domu zdravlja u Bečeju

BEČEJ - Nehumano!Nakon četiri i po godine rada u Domu zdravlja u Bečeju, dr Ranka Kravić, za koju i kolege i pacijenti imaju samo reči hvale, postala je prekobrojna. Za to vreme ugovor joj je produžavan na svakih tri do šest meseci, a svakodnevno je iz Novog Sada do Bečeja prevaljivala 50 kilometara kako bi došla na posao.- Ugovor o radu istekao mi je 31. decembra, i to mogu da razumem. Neshvatljivo mi je da baš sada državi više nisam potrebna - ogorčeno priča dr Kravić. Ona kaže da ju je krajem decembra pravnica DZ uveravala da će sve biti u redu pošto su uputili zahtev Ministarstvu zdravlja.- Istog popodneva kod kuće me je dočekao plavi koverat sa obaveštenjem da mi radni odnos prestaje 31. decembra. Osećala sam se kao da mi je neko rekao: „Evo ti sad kad si htela dete“ - priseća se ona.Mlada žena i majka sedmogodišnje devojčice sve vreme se grčevito borila da dobije stalan posao:- Radeći u Domu zdravlja, doživela sam spontani pobačaj. Strašno me je pogodio gubitak bebe. Saznavši da sam ponovo zatrudnela, nastavila sam da radim jer mi je sugerisano da će odlazak na bolovanje značiti siguran gubitak posla - kaže dr Kravić.

Sagovornica Kurira poručuje da nema nameru da se učlani u neku stranku, niti nekome da koverat pun para kako bi dobila posao:-A to je, nažalost, surova realnost života u Srbiji u kojoj se više ne cene rad, znanje i obrazovanje. Skoro svakog meseca ispratimo nekog prijatelja sa fakultetskom diplomom u beli svet. Ćerka je supruga i mene već nekoliko puta “ulovila” kako pričamo o odlasku iz Srbije. Teško nam je da joj objasnimo zašto će morati da napusti baku, deku i svoje drugare, da bismo mogli da živimo normalno- jedva zadržavajući suye kaže dr Kravić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track