Vuk Jeremić preko šuraka kupovao avionske karte?

Posao bez tendera

Vuk Jeremić preko šuraka kupovao avionske karte?

Društvo -
Iako je „Jat“ bio povoljniji, bivši ministar iz budžeta uplatio 42 miliona za kupovinu preko agencije „Aeroklub“, čiji je vlasnik rođak Vukove supruge

BEOGRAD - Šuraku razradio biznis.Za vreme ministrovanja Vuka Jeremića, pre dve godine, Ministarstvo spoljnih poslova je bez jasno utvrđenog razloga primat u nabavci avio-karata dalo agenciji „Aeroklub“ iz Beograda. U ovu agenciju tokom 2011. godine slilo se neverovatnih 42.433.000 dinara iz državne kase, dok je mnogo povoljnijem „Jatu“ uplaćeno četiri puta manje novca, utvrdila je Državna revizorska institucija.Skandalozno je, pritom, što su sve avionske karte za službena putovanja u inostranstvo obezbeđene po ispostavljenim fakturama, bez zaključenog ugovora i sprovođenja postupka javnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Državni revizori su otkrili i da su letovi mahom bili biznis klasom ili avionom specijalom, koji, kako je poznato, mnogo više koštaju od običnih komercijalnih letova.Zašto je Jeremićevo ministarstvo najčešće nabavljalo karte baš preko „Aerokluba“, iako u Beogradu postoji niz drugih agencija koje se time bave i uprkos tome što su karte ove agencije skuplje od „Jatovih“, za neke destinacije i do tri puta - ostalo je neobjašnjeno do danas. Prema nezvaničnim saznanjima do kojih je došao Kurir, vlasnik „Aerokluba“ Ivan Novčić je Jeremićev šurak, tačnije, blizak rođak Vukove supruge Nataše Jeremić. Međutim, ovu informaciju u agenciji „Aeroklub“ nisu mogli ni da nam potvrde ni da demantuju, budući da je vlasnik bio na službenom putu.- Mi smo najprometnija agencija jer ovde rade najodgovorniji ljudi. Ono što nas karakteriše, jesu brzina i sigurnost - rekli su nam u „Aeroklubu“ kada smo ih pitali zašto je ministarstvo najviše njih angažovalo.Vuk Jeremić, međutim, tvrdi da Ivan Novčić, vlasnik „Aerokluba“, nije njegov šurak.- Nije ni njen, ni moj rođak, niti bilo čiji koga ja znam - rekao je za Kurir Jeremić.

Vuk pojeo amiško prasePriča o zaklanom prasetu čiju sliku je predsedavajući GS UN Vuk Jeremić, uoči Božića, objavio na Tviteru dobila je i svoj kraj. Otkriveno je da prase nije kupljeno u nekom pet-šopu, niti je poslato iz Srbije, već da je kupljeno na nekoj farmi koja pripada Amišima (verskoj zajednici koja živi u Americi). To je na društvenoj mreži objavio „predsednik sveta“. Poslednja u nizu rasprava je o izboru za predsedavajućeg Generalnom skupštinom. Na opasku da su za njega glasale uglavnom države koje bi da teraju inat SAD, te da bi bilo izabrano i dete da ga je neko predložio, Vuk je osuo: „Za mene su glasale i Italija, Švajcarska, Holandija, Poljska, Australija, Španija...“(G. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track