Najnovije vesti

Selo sa tri stanovnika

Neženje

Selo sa tri stanovnika

Srbija
U selu Kozilo kod Vlasotinca žive samo dva brata Stanko i Radovan Ivanović i njihov komšija Vladimir Stojanović

VLASOTINCE - Na 30 kilometara od Vlasotinca i na preko hiljadu metara nadmorske visine nalazi se selo Kozilo. Sedamdesetih godina tu je živelo oko 150 ljudi, a danas Kozilo ima tri stanovnika.

Trojica neženja, koji imaju između 54 i 60 godina veruju da bi izgradnja puta oživela to, ali i susedna sela u crnotravskoj opštini.

Ćudi planine poznaje odlično pedesetšestogodišnji Stanko Ivanović (56). Za zimu se dobro pripremio, pa ne može da ga iznenadi sneg koji u Kozilu zna da naveje toliko da se ne može ni iz kuće.

"Krajem novembra mora sve da se obezbedi za zimu. I za ljude i za stoku da potraje do prvog maja", kaže Stanko Ivanović.

U skromnoj kući, Stanko živi sa starijim bratom. Kažu, hvala Bogu sloge ima, pa se i poslovi podele. Nije lako bez ženske ruke u selu odsečenom od sveta, ali da odu odavde nisu ni pomišljali.

"Meni je ovde lepo i ni zašta odavde ne bih otišao", tvrdi Radovan Ivanović.

Nekoliko metara više od braće Ivanović živi Vladimir Stojanović koji je nešto mlađi od svojih komšija.

Samoća će mu i ove zime biti jedini problem. Devojka iz grada, sa kojom je kratko živeo, nije uspela da se privikne na život u planinskom selu.

Problem mu ne predstavlja ni to što po namirnice ide pešice u Jakojevo udaljeno šest kilometara.

O gašenju Kozila najbolje svedoči školska tabla na kojoj piše 29.09.1975. godine. Tada je škola u selu zatvorena. Međutim, nijedna od 39 kuća nije se urušila. Tokom leta i praznika vraćaju se oni koji su u Kozilu rođeni.

"Ovde sam i zimi kad vreme dozvoli. Dolaze i moji unuci, a sin i zet će ovog proleća na jednom ataru zasaditi borovnice", kaže Miroljub Stojanović Mika.

Stanko, Raša i Vlada ipak nisu sami, ali ni zaboravljeni. Sa nešto osnovnih namirnica pred velike snegove obišli su ih i iz Centra za socijalni rad.

"Imamo i nalog od nadležnog ministarstva da sva samačka i udaljena domaćinstva obiđemo, pomognemo, ali i da reagujemo ukoliko se ponovi prošlogodišnja zima", kaže direktor Centra za socijalni rad Vlasotince Momčilo Ignjatović

Život na 1.150 metara nadmorske visine nije lak, ali je zdrav kažu tri jedina meštanina. Da je puta, možda bi bilo i žena. Za početak iz Opštine stiže najava da će se već na proleće dovde lakše stizati.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0iNHQBjk49s

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...