20.000 niških Roma obeležava Vasilicu
Foto: Rts

20.000 niških Roma obeležava Vasilicu

Srbija -
Na prazničnoj trpezi je isključivo živina, koja po tradiciji porodicama treba da donese srećniju i berićetniju godinu

NIŠ - Romi širom sveta danas obeležavaju Vasilicu, jedan od najvećih praznika kojim počinje godišnji ciklus narodnih običaja Roma. Na prazničnoj trpezi je isključivo živina, koja po tradiciji porodicama treba da donese srećniju i berićetniju godinu. U Nišu praznik koji traje tri dana obeležava oko dvadeset hiljada Roma.

U tri romske mahale u Nišu neuobičajeno je mirno. Na veliki praznik Vasilicu niko ne radi, ne izlazi se iz kuće i ne ide u goste.

U domu devetočlane porodice Saćipović na prazničnoj trpezi je, kako običaji nalažu, živina. Umesto guske koja je, po verovanju spasila Rome, ove godine je ćurka.

"Ovakve svečane trenutke koristimo da se okupimo, da vidimo ko je šta radio ove godine i kakvi su mu planovi za iduću", kaže Ana Saćipović.

"Što krupnija živina to znači da će godina biti berićetnija, a to pokazuje i stalež porodice koja slavi", kaže Alija Saćipović.

Dva dana uoči praznika na najvećoj niškoj pijaci kod Tvrđave, po tradiciji, kupovao se neparan broj žive živine. Zbog besparice, međutim, ni prodavci ni kupci ove godine nisu bili zadovoljni.

Vasilicu, najveći romski praznik posle Đurđevdana, u Nišu su nekada slavili Romi iz svih krajeva Jugoslavije. Tradicionalni Romski bal se, međutim, ne održava poslednjih pet godina.

"Ipak se Vasilica dočekuje u duhu nove nade, novih radosti, taj optimizam kod Roma je neuništiv, iako je realnost drugačija", kaže Osman Balić iz Lige za dekadu Roma.

Prema nezvaničnim podacima u Nišu živi oko 20.000 Roma, a zvanično je u gradu evidentirano oko 7.000. Mahale su poluprazne, jer je mnogo onih koji su bolji život potražili u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track