Jedina kafana u kojoj gosti služe osoblje
Foto: RTS

Kruševac

Jedina kafana u kojoj gosti služe osoblje

Srbija -
Domaćica ovogodišnjeg dočeka u kafani "Srbija" bila je glumica kruševačkog pozorišta Biljana Jocić Savić

KRUŠEVAC - Sedmica od dočeka Srpske Nove godine do Svetog Jovana u kafani "Srbija" u Kruševcu rezervisana je za posebne goste - glumce, pisce, javne i poznate ličnosti stare prestonice. Šesta godina je kako se u staroj kruševačkoj kafani doček Srpske Nove ne naplaćuje. Od te noći pa narednih sedam dana osoblje, muzika i već provereni gosti su ravnopravni. Iz večeri u veče naizmenično menjaju uloge zabavljača i boema."Tih dana konobare zamenjuju Kruševljani, poznatiji ljudi, lekari, sudije, glumci, vlasnici restorana.... Mi smo sada gosti u našoj kafani, tako da oni služe i goste i osoblje", kaže Zoran Đordević Šiki, vlasnik kafane.

Domaćica ovogodišnjeg dočeka bila je glumica kruševačkog pozorišta Biljana Jocić Savić, koja se izborila za svoj status. Pre nje žene nisu bile gazdarice, niti usluživale goste.

"Ja blago izritirana time, dođem u kostimu. Napravim lik Ande tufnice koja je postala vrlo popularna. Kada su me videli sa crvenom tufnastom mašnom rekli su: "U redu je možeš i ti da poslužuješ", kaže Biljana.

Zabranjene teme su politika, nemaština i životni problemi. Jedino je dozvoljeno ljudima od pera da se našale na račun svakodnevice.

"Srbin je igrač na trapezu, ali bez zaštitne mreže. Srpski specijalitet, vruć krompir od ruke do ruke. Saberimo se, tako ćemo se manje deliti. To je i poruka apropo takozvane naše srpske Nove godine", kaže Ivko Mihajlović, aforističar.Ova kafana je jedno od retkih stecišta Kruševljana koju je zaobišlo rušenje. Ostala je oaza veselja na način koji je bio prepoznatljiv u starom Kruševcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track