Arambašić: Pretvaranje kasarne u zatvor besmisleno

Kikinda

Arambašić: Pretvaranje kasarne u zatvor besmisleno

Srbija -
U slučaju smeštaja većeg broja, dovode se u pitanje bezbednost, sigurnost, disciplina, ali i ljudsko dostojanstvo zatvorenika, navodi Stevan Arambašić, zamenik Pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD - Zamenik Pokrajinskog ombudsmana Stevan Arambašić izjavio je da bi pretvaranje objekta kasarne u Kikindi u zatvor za žene bilo nepotrebno i suprotno međunarodnim standardima.

Arambašić je u saopštenju naveo da bi zatvor kapaciteta 2.000 osoba daleko prevazišao realne potrebe u Srbiji, a bio bi i u suprotnosti sa međunarodnim standardima, prema kojima se za boravak u zatvorskim objektima ne preporučuje više od 350 osuđenika.

"U slučaju smeštaja većeg broja, dovode se u pitanje bezbednost, sigurnost, disciplina, ali i ljudsko dostojanstvo zatvorenika", naveo je zamenik Pokrajisnkog ombudsmana.

Arambašić je podsetio da je Kazneno-popravni zavod u Požarevcu, u kom su smeštene osuđenice na izdržavanje zatvorske kazne, kapaciteta 180 osoba, a u njemu trenutno boravi 250 osuđenica.

"U ovom objektu postoji problem prenaseljenosti koji nije alarmantan, a zatvorska uprava čini sve kako bi uslove u tom zavodu upodobila evropskim zatvorskim pravilima", naveo je Arambašić.

Prema njegovim rečima, iako adaptacija objekta kasarne u zatvor laički gledano deluje jednostavno i izvodljivo, takav poduhvat zahteva ispunjavanje velikog broja neophodnih uslova.

"Sve zajedno, to ukazuje da je poseban, novi zatvor za žene tolikog kapaciteta, nepotrebna i nesvrsishodna investicija imajući u vidu sadašnji broj žena osuđenih na zatvorsku kaznu", naveo je Arambašić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track