Mobom dižu plot oko spomen-kompleksa u Brankovini
Foto: Tanjug

Dobre komšije

Mobom dižu plot oko spomen-kompleksa u Brankovini

Srbija -
Uz crkvu i parohijski dom u spomen-kompleksu su škola u kojima su đaci bili prota Mateja i pesnikinja Desanka Maksimović

VALJEVO - Meštani sela Brankovina kod Valjeva, uz pomoć Crkvene opštine i Narodnog muzeja iz Valjeva, mobom uređuju tamošnji spomen-kompleks. Kako je lokalnim medijima rekao direktor Muzeja Vladimir Krivošejev, uređuje se ograda oko spomen kompleksa, najpre oko porte crkve čiji je ktitor bio prota Mateja Nenadović. Valjevski muzej, koji brine o kompleksu u Brankovini, deo novca od prodatih ulaznica odvojio je za kupovinu drveta od kojeg se teše prošće za plot oko spomen kompleksa, na čemu radi 20 meštana Brankovine i okolnih sela.

Moba će potrajati, jer je ograda oko spomen kompleksa "odavno propala, a na pojedinim mestima je i nema", rekao je Krivošejev. Uz crkvu i parohijski dom u spomen-kompleksu su škola u kojima su đaci bili prota Mateja i pesnikinja Desanka Maksimović, nekoliko "sobrašica" - starih drvenih kuća za porodične skupove, i replika Kuće znamenite brankovačke porodice Nenadović.

U porti su spomenici Nenadovića - od prote Mateje, ustaničkih knezova Alekse, Jakova i Jevrema, do putopisca i književnika Ljube P. Nenadovića. Tu je, po sopstvenoj želji, sahranjena Desanka Maksimović, a potom su sa beogradskog Novog groblja preneti i ostaci njenog supruga Sergeja Slastikova, pesnika i prevodioca.

Grad Valjevo je pre dve godine ponovo poverio Muzeju staranje o spomen-kompleksu u Brankovini. Broj posetilaca stalno se povećava i 2012. je dostigao 32.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track