Kragujevac: Kuću Đure Jakšića ruše zbog puta
Foto: Kurir

Nema značaj

Kragujevac: Kuću Đure Jakšića ruše zbog puta

Srbija -
U lokalnoj samoupravi tvrde da se stručna javnost saglasila da kuća u kojoj je poznati romantičar stanovao nema značaj da bi bila pod zaštitom države kao spomenik kulture

KRAGUJEVAC - Kuća u kojoj je pesnik i slikar Đura Jakšić stanovao dve godine, dok je predavao crtanje i krasnopis u kragujevačkoj gimnaziji, biće srušena, a na njenom mestu, prema najnovijim planovima nadležnih, naći će se saobraćajnica.Kragujevac, prva prestonica moderne Srbije, bio je stecište mnogih znamenitih ljudi. Međutim obeležja koja bi trebalo da podsećaju na to vreme izostala su ili su uništena.Rušenje kuće Đure Jakšića prvi put se pominje 2009. godine. Od tada u lokalnoj samoupravi tvrde da se stručna javnost saglasila da kuća u kojoj je poznati romantičar stanovao nema značaj da bi bila pod zaštitom države kao spomenik kulture.Najpre se govorilo da će tu nići replika kuće, potom stambeno-poslovni objekat, a najnoviji plan je - ulica.

Slavica Đorđević, pomoćnica gradonačelnika za kulturu, kaže da će se na tom mestu naći i obeležje posvećeno poznatom umetniku.“Smatramo da ćemo jednim obeležjem u vidu česme i biste Đure Jakšića uz stavljanje i prigodne table o podacima kada je on boravio u Kragujevcu na sasvim solidan način obeležiti prisustvo takvog jednog pesnika i slikara u Kragujevcu”, smatra ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track