Najnovije vesti

Gerilsko baštovanstvo i u Srbiji
Foto: Urbani Prostor

Gerilsko baštovanstvo i u Srbiji

Srbija
Ideja je da svaki "gerilac" u džepu nosi seme prkosa, lana, suncokreta, maka i sličnih biljaka otpornih na sušu, kako bi ga sejao u prolazu, na svakom mestu koje se ne održava

BEOGRAD - Urednici sajta Živeti sa biljkama pozvali su preko svoje fejsbuk stranice na organizovanje gerilskog baštovanstva.

Ideja je da svaki "gerilac" u džepu nosi seme prkosa, lana, suncokreta, maka i sličnih biljaka otpornih na sušu, kako bi ga sejao u prolazu, na svakom mestu koje se ne održava.

Na stranici su data detaljna uputstva o tome kako i gde treba posejati seme.

Kako navode, cilj im nije pravljenje haosa, već ukazivanje na loš stepen održavanja zelenih površina van centra grada, a posebno na izostanak zalivanja tokom letnjih meseci.

Ovoj akciji se odazvao veliki broj građana iz više gradova u Srbiji. Na stranici se navodi da je u Beogradu na više lokacija već posejano seme biljaka koje će kako kažu ulepšati sliku grada tokom leta.

Inače u svetu već postoji organizovana "garden gerila"  koja seje i sadi u urbanim sredinama, ukazujući na ekološke probleme i potrebu za većim angažovanjem pejzažne arhitekture i hortikulture.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...