Besplatna karta za prvake: Biblioteka bogatija za 1.000 članova
Foto: Rts

I tako pola veka

Besplatna karta za prvake: Biblioteka bogatija za 1.000 članova

Srbija -
Leskovačka Narodna biblioteka "Radoje Domanović" svake godine je bogatija za skoro 1.000 članova, jer svi đaci prvaci dobijaju besplatne članske karte, a članarina se ne plaća sve do petog razreda

LESKOVAC - Svi leskovački prvaci besplatno su učlanjeni u Narodnu biblioteku u Leskovcu.

"Biblioteka je kuća tišine, u kojoj se uzimaju knjige za čitanje, a posle se vraćaju. Pri tome te knjige moraju da se čuvaju" kaže Atanasije Nedeljković, učenik prvog razreda Osnovne škole "Vasa Pelagić".

Kao i većina njegovih drugara on do sada u kuću knjige nikada nije ušao. Trebalo je najpre savladati slova, naučiti tečno čitanje, pa onda postati i njen član.

"Prvi put sam ovde i sviđa mi se", kaže jedan mališan.

"Lepo je, naučili smo da knjiga kod nas može da stoji najduže 20 dana i da uvek moramo da dolazimo u pratnji roditelja", kažu prvaci Božica, Milorad i Filip.

Prvi put u biblioteku ih dovode učiteljice koje ih od prvog školskog časa uče koliko je važno čitati i knjige koje nisu deo obaveznog programa.

Svi leskovački školarci članovi biblioteke postaju u prvom razredu, zahvaljujuci akciji "Dobro došli prvaci", koja traje već pola veka. Članarina se ne plaća sve do petog razreda.

"I ja sam kao prvak bila deo ove akcije, a ove sada, nakon završene književnosti, radim u Narodnoj biblioteci", kaže Ana Cvetanović.

Ovaj dan, sigurno je, prvaci će dugo pamtiti, jer pored članske karte i knjige iz biblioteke, poneli su i sećanje na svoj prvi susret sa piscem, ove godine Draganom Radovićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track