Vučević: Novi Sad podržava projekat Zemlja živih

Vučević: Novi Sad podržava projekat Zemlja živih

Srbija -
Gradonačelnik Novog Sada zajedno sa episkopom dr Porfirijem, igumanom manastira Kovilj, posetio Centar za rehabilitaciju zavisnika "Zemlja živih" na Čeneju, koji u okviru Eparhije bačke radi od 2006. godine i kroz koji je na hiljade štićenika prošlo kroz program odvikavanja od zavisnosti

NOVI SAD - Grad Novi Sad podržava projekat "Zemlja živih", u okviru kojeg se godinama uspešno leči narkomanija, bolest savremenog doba, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ističući da je važno da proširujemo svest o tom izuzetno velikom i podmuklom problemu koji je uzeo maha u našoj zemlji.

Vučević je zajedno sa episkopom dr Porfirijem, igumanom manastira Kovilj, posetio Centar za rehabilitaciju zavisnika "Zemlja živih" na Čeneju, koji u okviru Eparhije bačke radi od 2006. godine, i kroz koji je na hiljade štićenika prošlo kroz program odvikavanja od zavisnosti.

Gradonačelnik je naglasio da će Grad Novi Sad nastaviti da pruža punu podršku toj komuni čiji je rad od izuzetne društvene važnosti.

"Obaveza nas koji vršimo javne funkcije, ali i svih građana je da otvoreno pričamo o onome sa čime se suočavaju oni koji imaju problem sa bolestima zavisnosti, kako bismo postali bolje društvo", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, neophodno je da što veći broj državnih i društvenih činilaca uzme aktivno učešće u rešavanju tog problema i pomogne rehabilitaciju i brže vraćanje izlečenih u normalne tokove života.

Episkop jegarski dr Porfirije rekao je u razgovoru sa gradonačelnikom Vučevićem da ljudi koji su uključeni u projekat "Zemlja živih" dolaze potpuno dobrovoljno, navideći da je taj projekat pokrenut je sa ciljem da pruži sistematska pomoć ljudima koji se leče od bolesti zavisnosti.

"Naša komuna funkcioniše kao mesto za rehabilitaciju onih koji imaju problema sa drogom u okviru terapijske zajednice, a mi smo tu kao podrška sa strane i duhovni podstrek", rekao je Porfirije, koji se zahvalio Gradu na pomoći koja se ne ogleda samo u moralnoj podršci već i u materijalnoj pomoći.

U okviru Eparhije bačke funkcionišu četiri zajednice kao što je "Zemlja živih", boravak u zajednici se ne plaća, a program traje od jedne do tri godine, u zavisnosti od lične istorije pojedinaca, navika, sposobnosti, kao i od toga u kojoj meri je prihvatio zajednicu i novi način života.

Po rečima Episkopa jegarskog dr Porfirija procenat izlečenja je izuzetno visok, jer od ukupnog broja onih koji kompletno prođu celokupan program 85 odsto njih se potpuno izleči i nikada više ne vraća drogi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track