Počinje vakcinacija lisica protiv besnila

Počinje vakcinacija lisica protiv besnila

Srbija -
Planirano je da se izbacivanjem oralnih mamaka iz aviona distribuira 1.610.000 vakcina na području Srbije, osim u naseljenim mestima, iznad vodenih površina i velikih saobraćajnica

BEOGRAD - Prolećna kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila počinje u četvrtak, najavilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, planirano je da se izbacivanjem oralnih mamaka iz aviona distribuira 1.610.000 vakcina na području Srbije, osim u naseljenim mestima, iznad vodenih površina i velikih saobraćajnica.

Po posebnom planu biće distribuirano i 9.000 mamaka u opštinama okoline Beograda zbog specifičnosti terena. Sredstva za vakcinaciju i jačanja svesti javnosti o besnilu obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU, kao i u protekle dve godine. Ukupan broj slučajeva besnila u Srbiji smanjen je za više od 90 odsto nego u periodu pre početka vakcinacije.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede obezbedila je, uz podršku EU, mrežu stručne podrške u toku kampanje. Više informacija dostupno je na internet stranici Uprave za veterinu, posvećenoj programu iskorenjivanja besnila: http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja