Subotica kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.

Ulazi u trku

Subotica kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020.

Srbija -
Sama kandidatura ne znači da će grad biti evropska prestonica kulture, ali donosi niz koristi gradu

SUBOTICA - Subotica će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, najavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

Dulić je na pres konferenciji najavio da će Skupština grada na sledećoj sednici podržati kandidaturu Subotice za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, a nakon što takva odluka bude doneta, biće formiran tim za koji je ocenio da će "spremno dočekati raspisivanje konkursa".

"Na prvi pogled možda deluje da smo se na ovakav potez odlučili kasno u odnosu na ranije objavljene kandidature Beograda i Novog Sada, ali mi smo u međuvremenu razmatrali komparativne prednosti našeg grada u odnosu na protivkandidate i realne mogućnosti da se upustimo u jedan ovako ozbiljan projekat", rekao je gradonačelnik Subotice.

Naglašavajući kako ne želi da potceni "suparnike", Dulić je ocenio da prednost Subotice predstavlja to što su "ključne dimenzije programa usklađene sa kriterijumima koje je postavila Evropska komisija", dodavši da "Subotica nema infrastrukturu kakvom se mogu pohvaliti Beograd i Novi Sad", ali da su "tradicija, kulturni život i sposobnosti kulturnih radnika na njenoj strani".

"Važno je istaći da je praksa Evropske komisije da se titula Evropska prestonica kulture ne dodeli glavnim gradovima, a najbolji primeri u okruženju su Maribor, koji je bio Evropska prestonica kulture prošle godine, i Pečuj, koji je 2010. godine zahvaljujući ovom prestižnom naslovu potpuno izmenio svoj izgled", rekao je Dulić.

On je dodao da sama kandidatura i "pored svih očiglednih prednosti u odnosu na protivkandidate" ne znači da će Subotica i biti evropska prestonica kulture, ali da donosi niz koristi gradu.

On je dodao da je većina gradova kandidata koji nisu dobili naslov Evropska prestonica kulture, u godinama koje su usledile iz fondova EU izgradila većinu projekata definisanih u procesu kandidature."Gradovi koji uđu u proces kandidature za Evropsku prestonicu kulture ne gube ništa, a istovremeno u marketinškom, ekonomskom i kulturnom smislu dobijaju mnogo", zaključio je Dulić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track