SVE SPREMNO: Nastava na bosanskom jeziku od 1. septembra
Foto: Tanjug

SVE SPREMNO: Nastava na bosanskom jeziku od 1. septembra

Srbija -
Uvođenje ovakve nastave bitno će smanjiti etničku distancu između bošnjačke nacionalne zajednice i države Srbije, rekao Esad Džudžević

BEOGRAD - Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) saopštili su danas da će sve biti spremno za uvođenje nastave na bosanskom jeziku u opštinama u Sandžaku od 1. septembra.

Predsednik BNV Esad Džudžević kazao je na konferenciji za novinare u Begradu da će uvođenje nastave na bosanskom jeziku bitno smanjiti etničku distancu između bošnjačke nacionalne zajednice i države Srbije i da će omogućiti Bošnjacima da ostvare Ustavom garantovano pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

"Ova Vlada Srbije olakšava a ne otežava ostvarivanje prava pripadnika bošnjačke zajednice. To je dobar i pozitivan trend i to je dobro i za bošnjačku nacionalnu zajednicu i za evropski put Srbije", rekao je Džudžević.

On je naveo da se uvođenjem nastave na bosanskom jeziku prevazilazi i smanjuje stereotip o Sandžaku kao potencijalno kriznom području, stvara minimum nacionalnog konsenzusa unutar bošnjačkog korpusa i vraća poverenje Bošnjaka u institucije i državu."To ne znači da je med i mleko u Sandžaku. To znači dobar početak procesa vraćanja poverenja između Bošnjaka i države", kazao je Džudžević.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, roditeljima u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju omogućeno je da izaberu model nastave za svoju decu do 1. septembra.

Elijas Rebonja iz Odbora za obrazovanje BNV je kazao da se do sada u Novom Pazaru 70 odsto ukupnog broja đaka opredelilo za nastavu na bosanskom, u Sjenici 90 odsto, u Tutinu 98 odsto, dok za Prijepolje još nema konkretnih podataka jer je anketiranje roditelja počelo nešto kasnije.Na uvođenju nastave na bosanskom jeziku timski su radili BNV i Ministarstva prosvete Srbije tako da nastava na bosanskom jeziku može da počne u punom kapacitetu od 1. septembra, naveo je Rebonja.

On je kazao da je u toku proces odobravanja udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i da je do sada odobreno 13 udžbenika.

Šef sektora za visoko obrazovanje u BNV Redžep Škrijelj kazao je da se radi na tome da na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru bosanski jezik bude jedan od izbornih jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track