Poplavni talas neće ugroziti Novi Sad
Foto: KURIR

Mirko Galonja

Poplavni talas neće ugroziti Novi Sad

Srbija -
Poplavni talas u Budimpešti prevazići će najviši nivo zabeležen u tom gradu, a u Srbiju bi trebalo da stigne za nedelju dana

NOVI SAD - Poplavni talas koji u Srbiju stiže iz Mađarske biće viši nego što je prvobitno bilo očekivano, ali ni pored toga Novi Sad neće biti ugrožen, izjavio je danas rukovodilac sektora za odbranu od poplava u preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja.

On je prilikom obilaska odbrambenih nasipa u Novom Sadu novinarima rekao da će poplavni talas u Budimpešti prevazići najviši nivo zabeležen u tom gradu, a u Srbiju bi trebalo da stigne za nedelju dana.

"Taj isti talas u Novi Sad bi trebalo da stigne 15. juna i njegova visina će, prema najnovijim procenama Hidrometeorološkog zavoda Srbije, biti između 620 i 630 centimetara", kazao je Galonja.

Prema njegovim rečima, takav poplavni talas ne može da ugrozi branjeno područje Novog Sada i okoline, ali može nebranjena područja, poput vikend naselja i mesta gde nema odbrambene linije, kao što su Čerević i Beočin.Galonja je rekao i da još nema pouzdanih informacija da li će posle ovog biti i drugih poplavnih talasa u narednim nedeljama, te da će se o tome više znati u narednim danima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da lokalna samouprava nema nadležnosti u odbrani od poplava na vodama prvog reda, kao što je Dunav, ali da će grad ugroženim područjima, poput Kamenjara, obezbediti mehanizaciju ili radnu snagu za dovlačenje džakova sa peskom."Mi imamo problem poplavnih nuspojava koje su vezane za podzemne vode i kanalizacionu mrežu i na Gradu je da osmisli najbolje što može kako će se delovati preventivno, kako nam se ne bi desilo da budemo iznenađeni", rekao je Vučević.

Predsednik štaba za vanredne situacije Vlade Vojvodine Goran Ješić je rekao da će bezbednost Novosađana biti na najvišem mogućem nivou.Prema njegovim rečima, to neće biti slučaj sa naseljima Čerević i Stari Slankamen, koja se po zakonu ne brane od poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track