BRUCOŠI: Veliko interesovanje za Pedagoški u Jagodini
Foto: KURIR

Prijemni za fakultete

BRUCOŠI: Veliko interesovanje za Pedagoški u Jagodini

Srbija -
Za samo dva sata dokumenta predalo 115 kandidata.

JAGODINA - Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini danas je počela prijava po konkursu i predaja dokumenata koja će trajati i naredna dva dana, interesovanje je veliko i za samo dva sata dokumenta je predalo 115 kandidata.

Gužva u holu fakulteta, na red čeka preko stotinu budućih studenata, a toliko ih ima i u parku ispred fakulteta. "Za prva dva sata dokumenta je predalo 115 studenata, više od polovine koliko će ih primit fakultet ove školske godine", rekao je prodekan za nastavu Živorad Marković.

Pedagoški fakultet u Jagodini, upisaće ove godine, u prvu godinu osnovnih akademskih studija 210 studenata, 120 koji se finasiraju iz budžeta, potsetio je Marković.

U studijskom programu diplomirani učitelj, u kome studije traju četiri godine, ima mesta za 90 studenata, 60 koji se finansiraju iz budžeta, u grupi vaspitač u predškolskim ustanovama 90 mesta, 30 "budžetskih", i u grupi vaspitač u domovima 30 mesta, a 15 se finasira iz budžeta, objasnio je Marković.

Prošle godine, za 210 mesta na ovom fakultetu konkurisalo je 311 studenata, a ove godine će ih biti znatno više, ocenio je Marković.

Studije za vaspitače traju tri godine, napomenuo je on istakao da je ovakav plan fakulteta prihvaćen na nivou državnog Univerziteta u Kragujevcu, u čijem je sastavu, i Ministartsva prosvete i nauke.Marković je istakao da je školarina za samofinansirajuće studente 80.000 dinara, i može se platiti u deset rata.

On je dodao da Pedagoški fekultet u Jagodini, poslednjih pet godina, ima i socijalni program za studente, uključujući i one na master studijama, kojima se, zavisno od socijalnog i ekonomskog stanja, školarina umanjuje od 10 do 70 odsto. O ovom odlučuje posebna komisija fakulteta.

Studiranje za zvanje diplomirani učitelj i profesor razredne nastave u Jagodni je počelo 1993. godine, a ovdašnji Pedagoški fakultet je nastavio tradiciju školovanja učitelja dugu 125 godine, od osnivanja Muške učiteljske škole u Jagodini 1898. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track