Kajsijada u Miokovcu

Dani srpske kajsije

Kajsijada u Miokovcu

Srbija -
Na području Čačka godišnje bude proizvedeno oko 350 vagona kajsije

ČAČAK - U Miokovcima kod Čačka danas će biti održana peta "Kajsijada", manifestacija koja će pored proizvođača i turista okupiti i stručnjake.

Na području Čačka godišnje bude proizvedeno oko 350 vagona kajsije, a profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku Tomo Milošević kaže da će ovo biti prilika da stručnjaci direktnim kontaktom pomognu uzgajivačima da unaprede proizvodnju kajsije.

"Razgovaraćemo o tri važne teme, koje se odnose na ekonomičnost proizvodnje, iznenadno sušenje kajsije, i na preradu plodova u plemenita alkoholna pića", rekao je on.Milošević ističe da kajsije sa ovog područja odlikuje dobar kvalitet, i da su s toga prerađivački kapaciteti zadovoljavajući.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 32.000 tona kajsija, kaže Milošević, od čega oko 350 vagona na području Čačka, ali je količina varijabilna. Brojni faktori utiču na nju, pa je tako prošle godine gotovo prepolovljena.

"U ovom trenutku može se reći da je stanje bolje nego lane, ali ipak se ne možemo pohvaliti visokom proizvodnjom. Grad i drugi uslovi su loše uticali na cenu otkupa, pa je moguće da će proizvođači biti žrtve ucena od strane otkupljivača", istakao je on.

Na području Čačka oko 500 hektara se nalazi pod kajsijom, od čega oko 200 u Miokovcima, a proizvođači jednoglasno ističu kvalitet ovog voća iz ovog kraja, visok nivo šećera i jaku aromu, a kao veliku teškoću nisku otkupnu cenu.

"Kajsijada" se u Miokovcima održava danas pod nazivom "Dani srpske kajsije", a programom je predviđen i nastup Kulturno-umetničkog društva "Abrašević", Turistička radionica, izložba slika, fotografija, starih alata i brojni drugi sadržaji. Organizatori manifestacije su grad Čačak, Udruženje proizvođača "Miokovačka kajsija" i MZ Miokovci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track