Kikindska bolnica uvela elektronsku istoriju bolesti
Foto: Saša Urošev

U korak sa evropskim zdravstvom

Kikindska bolnica uvela elektronsku istoriju bolesti

Srbija -
Ona sadrži sve bitne podatke o pacijentu, uključujući, dijagnoze i terapije- rečeno prilikom promovisanja rada informacionog bolničkog sistema koje finansira EU

KIKINDA: Svima bolje!

Kikindska bolnica našla se u grupi devetnaest zdravstvenih ustanova u Srbiji, u kojima je uveden bolnički informacioni sistem. Uvođenje elektonske istorije bolesti deo je projekta “Integrisani zdravstveni informacioni sistem” koji finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova, a uz pomoć Ministarstva zdravlja:

"Sistem će omogućiti brže i efikasnije preglede i smanjenje redova. To će olakšati rad lekarima. Čest je slučaj da se zdravstveni kartoni istorije bolesti izgube, pa pacijenti ne mogu da stignu na pregled. Uvođenjem ovog sistema takvih problema više neće biti", poručio je zamenik direktora Opšte bolnice dr Jovan Jakonić, i naglasio da ovaj sistem obezbeđuje zaštitu, privatnost i bezbednost podataka svakog pacijenta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vladimir Đukić, ocenio je da je uvođenje informacionog sistema još jedan korak ka integraciji u evropski sistem zdravstva, i dodao da je kikindskoj bolnici, u tu svrhu, opredeljeno 190 hiljada evra.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Kern smatra da je srećna okolnost da se otvaranje informacionog sistema dešava u vreme kada Srbija počinje pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track