Srpski srednjoškolac postao najbolji matematičar na svetu!

Osvetlao obraz roditeljima i Srbiji

Srpski srednjoškolac postao najbolji matematičar na svetu!

Srbija -
Pozvao me je telefonom i rekao: “Zlato je naše”. Presrećan sam i ponosan na svog sina što je uspeo da ostvari ovaj veliki uspeh i ujedno svoj san, iza kojeg stoji izuzetan rad i trud, kaže otac talentovanog učenika Jugoslav Ranđelović

BEOGRAD - Žarko Ranđelović, učenik trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja niške gimnazije “Svetozar Marković” osvojio je zlatnu medalju na 54. matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji, dok se Ivan Damnjanović, učenik drugog razreda niške gimnazije “Bora Stanković” iz Niša okitio bronzanim odličjem.

-Osećaj je zaista sjajan, pogotovo zato što sam nekada mislio da je nemoguće proći u tim, a kamoli osvojiti zlatnu medalju na ovako prestižnom takmičenju. Bilo je oko 100 zemalja sa oko 550 takmičara ukupno.Konkurencija je bila ogromna, pogotovo jer su se takmičili predstavnici iz najjačih država, koje svake godine pokupe dobar broj zlatnih medalja. I ove godine, ti isti takmičari su bili na vrhu, a takođe su dobar uspeh postigle i zemlje koje inače nemaju toliko dobre rezultate, tako da je za zlatnu medalju baš dosta poena bilo potrebno, za razliku od prethodnih godina. Zbog toga sam zadovoljan što sam ipak imao dovoljno za zlato, kaže Žarko Ranđelović koji nam se javio iz Kolumbije.Četiri medalje srpskim matematičarima

Članovi srpske reprezetnatcije osvojili su ukupno četiri medalje I dve pohvale. Pored Ranđelovićevog zlata I Damnjanovićeve bronze, srebrnu medalju osvojio je Maksim Stokić učenik Matematičke gimnazije iz Beograda a bronzano odličje pripalo je njegovom školskom drugu Simonu Stojkoviću iz Beograda.U porodici Ranđelović presrećni su zbog velikog Žarkovog uspeha u Kolumbiji.

-Pozvao me je telefonom i rekao: “Zlato je naše”. Presrećan sam i ponosan na svog sina što je uspeo da ostvari ovaj veliki uspeh i ujedno svoj san, iza kojeg stoji izuzetan rad i trud. Od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole on je osvojio sva republička takmičenja iz matematike i fizike jer voli da uči i da se takmiči. Za olimpijadu se spremao intenzivno dve godine.Očekivao je srebro ili bronzu, ali se potajno nadao zlatu, kaže otac talentovanog učenika Jugoslav Ranđelović.

On veli da je konkurencija bila žestoka a zadaci izuzetno teški.-Koliko su teški bili zadaci svedoči i to da je profesor matematike koji je sa njima otputovao jedan zadatak rešavao tri sata. Takmičenje je bilo u dva dana a rešavala su se po tri zadatka. Pole prvog dana, Žarko se javio i rekao da očekuje plasman između srebra i zlata.

Posle drugog dana takičenja i ocenjvivanja, pripalo mu je zlatno odličje. On je srećan jer je to priželjkovao, ali je veoma skroman mladić i ne voli da se hvali, niti drugi da ga hvale, priča Jugoslav.

Ivan Damnjanović, jedan je od najmlađih članova državne matematičke reprezentacije, pa time njegovo odličje ima takođe veliki značaj.

-Mi smo presrećni, on je prezadovoljan jer je ostvareni uspeh nadmašio njegova očekivanja. Zadaci na matematičkoj olimpijadi, koja je najelitnije svetsko takičenje za učenike, inače su veoma teški a ove godine su bili preteški. Ivan je vežbajući pre polaska, procenio da neće uspeti da osvoji medalju, tako da je ostvareni uspeh još veći. Ovo mu je treća medalja, što će mu sigurno biti još podstrek da uči i vežba i nastavi da stiče internacionalno iskustvo. On je tek druga godina srednje škole, tako da će imati prilike da se takmiči još dve godine, I nadamo se, osvoji još odličja, kaže Ivanov otac Goran Damnjanović.

Srbija 34. na svetu!

Srbija u ukupnom plasmanu osvojila 34.mesto, što je ogroman uspeh, s obzirom da su učestvovale 103 nacije, među kojima je veliki broj mnogoljudnijih država od na naše zemlje. Dvojica talentovanih niških matematičara kao članovi državnog tima nedavno su osvojili srebrnu i bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi na Kipru, pa su im nove medalje samo nastavak trijumfa na matematičkim smotrama uz ovoj godini.Matematička reprezentacija juče je krenula put Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja